Пенсионната реформа ще ощети всички по малко

Пенсионната реформа ще ощети всички по малко | StandartNews.com

Светозар Гледачев, финансов анализатор

Човек и добре да живее, умира. Но... преди това се пенсионира. И започва да не живее добре. За повечето, над 1 милион българи, пенсионирането е началото на истинска мизерия и тежък живот. Повече от 25 години нищо не се прави в пенсионната реформа освен бегли и повърхностни опити за промяна. И предложените 30 промени не са реформа, а леко намаляване на ефекта на дисбалансите. Проблемите скоро така ще ни застигнат, ще стане толкова зле, че вече няма накъде. И тогава ще се вземат "спасяващи мерки, които могат да бъдат само ужасни. Само че дотогава 1 228 623 пенсионера от общо 2 179 982, или 56,35%, ще са под прага на бедност от 286 лева. А това е прагът на мизерията.
Как живеят обаче пенсионерите в другите страни?

Резултатите от последното световно изследване на Natixis Global Retirement Index за 2015 показват, че България е на 65-о място от 150 страни. Там някъде сме и по БВП на глава от населението, но по много други показатели сме на около 30-40-о място.

Индексът оценява грижата, която страните по света полагат за хората след оттеглянето им от трудовия пазар. Той измерва 20 ключови показателя като: 1) грижа за здравето, 2) материално благосъстояние, 3) качество на живот и 4) пенсия. Спрямо миналата година България пада с 12 места. И тази година най-висок резултат получаваме по показателите, оценяващи грижата за здравето, а най-нисък - в категорията "Материално благосъстояние", където има значително влошаване спрямо 2014 г. А това значи, че пенсиите са ни много ниски и по-страшното е, че няма изгледи за тяхното рязко повишаване.

Не само за сегашните, но и за бъдещите пенсионери. Пенсиите ще растат с няколко процента годишно, средно с 2-3 %, и това ще е в пъти повече от годишния ни ръст на БВП, както е досега. Така не може да се продължава, тъй като няма приходи в системата. Това може да се получи само ако държавата заделя повече средства от бюджета. А тя не може да го направи, защото и сега те са най-големият разход на държавата - 9.8% от БВП, повече от богатите страни като Норвегия, Ирландия, Исландия, Кипър. В номинал - над 5 милиарда лева.

Това е повече от издръжката на няколко министерства, взети заедно. А общата тежест от бюджетните разходи е 37.5% - най-високият процент в Европа, като преди 10 години е бил 12.8%. Увеличаването на осигуровките ще е още по-фатално, защото ще намали ръста в икономиката и ще удари работодатели и работници. Увеличаването на възрастта, което е неминуемо, е във вреда на всички. Така че каквото и да се направи, винаги ще има много недоволни. Затова в предложенията на Калфин за реформи ще се ощетят всички засегнати страни по малко: държава, работодатели, работници, та да не боли много. Но пък всички ще са недоволни. И пак няма да се реши проблема на пенсионерите. Защото за нормален живот след пенсия е нужно 2-3 пъти увеличение на настоящите пенсии, а не проценти.
Но да видим къде пенсионерите живеят най-добре?

Там, където като цяло се живее най-добре - в Швейцария, Норвегия, Австралия, Исландия, Холандия, Швеция, Дания, Австрия. От бившите соцстрани най-отпред е Чехия, на 15-о място, като задминава много развити пазарни страни. Защо? Защото направиха нужните реформи навреме и най-важното, защото са на север от нас. Словения е на 20-о, Естония на 27-о, Словакия на 28-о, но всичките преди Италия - на 29-о.

Имаше моменти от нашата стопанска история, когато ако не бяхме равни, то бяхме опасно близко до тези бивши соцстрани, а сега те са немислимо далече и ще се отдалечават. Те напред, ние назад. Най-добър пример е Естония, която направи кардинални реформи във всичко и преживя един от най-големите спадове на БВП (14.7%, за 2009 г.), но и най-бързо се възстанови и имаше ръстове до 8.3% през 2011 г. Защото следва пазарната логика, прави реформи, а ние се лутаме с нищонеправене.

И ръстът ни е между 1-2%. И чак тази година стигнахме предкризисната 2008 г. Но по-интересно е кои са около нас в класацията. Пред нас са Йордания, Монголия, Виетнам. Там са и Колумбия, Беларус, Белиз, Аржентина - съсипана от поредица финансови кризи, световен и учебникарски пример за лошо управление. Украйна - съсипана от войни.
Затова не разчитайте на държавата, както нашите родители. Тя не може да ви даде високи пенсии. Дори и да се спрат поголовните кражби и корупция, пак пенсиите ще са ниски.

(Пред в. "Марица")

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай