Пенсионери с шокиращи думи за великденската надбавка

Какво са успели да си купят

Пенсионери с шокиращи думи за великденската надбавка | StandartNews.com

От днес започна изплащането на великденската добавка за пенсионерите. Те ще получат 70 лева, независимо от размера на тяхната пенсия.

Какво могат да си позволят за празника с тези пари провери репортерът ни Даниела Димитрова. Тя беше на пазар с две възрастни дами от Русе, разказват от БНТ.

Великденската добавка от 70 лева ще достигне до над 2 милиона пенсионери. Най-нетърпеливите вече ги изтеглиха от банкоматите, за да напазаруват за Великден, преди цените още да са се повишили. Като цяло русенските пенсионери пазаруват в големите хранителни магазини, защото могат да намерят продукти на промоция. В много от тях все още агнешко месо няма, но и възрастните хора не го търсят. Те гледат първо цената, след това се замислят и за качеството на храната.

Стефка и Малина живеят врата до врата. Работили са цял живот. Едната в детска градина, другата в пекарна. Пенсиите им без ковид и празничната добавка обаче, нямат 400 лева. За това са нетърпеливи да вземат парите за Великден, макар да знаят, че инфлацията ги е "изяла" преди още да са ги изтеглили от банкомата.

Въпреки че повечето продукти в чантата са на промоция, Малина Йорданова не спира да се чуди на цените им.

"Този сок, понеже внучката ми ще дойде за Великден - 2 литра е 6,59 лв. Козунакът е 4,79. Това е жива подигравка, да си броя стотинките. Имах желание да купя на внучката едно великденско зайче. Ами то е 7 лв, как да дам? Добре, че имам деца, които ми помагат, поне зимата ми плащат тока", споделя тя.

Заради инфлацията социалното министерство обмисля да повиши пенсиите от 1 юли с 6 %.

"Целта ни е да не се допусне доходите на възрастните хора да намалеят след отпадането на плащанията за ковид", заяви Георги Гьоков – министър на труда и социалната политика.

А в бюджета са предвидени 350 милиона лева повече за подкрепа на хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай