Пазете си сертификата! Как ще се влиза в България от април

Искат документ за ковид на границата

Пазете си сертификата! Как ще се влиза в България от април | StandartNews.com

Считано от 1 април отпадат цветовите зони, съгласно които досега се определяше редът за влизане в България, съобщиха от здравното министерство.

От 1.04.2022 г. до 15.05.2022 г. всички лица, независимо от държавата, от която пристигат, се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на равностоен или аналогичен документ, съдържащ същите данни.

Това нарежда министърът на здравеопазването Асена Сербезова със своя заповед, издадена на основание Наредбата за условията и реда за провеждане на граничен здравен контрол на Република България.

Лицата, които не представят поне един от посочените документи, се допускат на територията на страната и се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде преустановена, ако лицето си направи PCR или бърз антигенен тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната.

В случай на отрицателен резултат, карантината на се счита за преустановена от деня на регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай