Пазете се! Опасност от наводнения

Мръсен въздух тормози жителите на София и Пловдив

Пазете се! Опасност от наводнения | StandartNews.com

През следващото денонощие облачността в страната ще е по-често значителна и в предстоящите 24 часа се очаква влошаване на времето в цялата страна, предупреждават от Meteo Balkans. 

В нощта срещу сряда от югозапад ще започнат валежи от дъжд, които до сутринта ще обхванат по голямата част от Южна и Източна България. Сутринта в североизточната част от страната и в Северозападния  Предбалкан не са изключени поледици. Над останалата част от страната ще е мъгливо с чести ръмежи. Минималните температури в страната ще са между -1° и 5°. По Черноморието сутрешните градуси ще се задържат по-високи - до 5-7 °С.

През деня преминаващ през Мраморно море и Северозападна Турция средиземноморски циклон ще създаде у нас значителна валежна обстановка и у нас. Дъжджовете в страната ще се усилят, като по-значителни ще са те в Южна и Югоизточна България.

Поради очакваните валежи рискът от наводнения ще е висок в района на Северозападна Турция, а у нас - в Южна и Югоизточна България. Очакваните количества до края на денонощието ще достигнат до 35 и 60л/кв.м. В тези райони дъждът ще е проливен по характер и не е изключено в Югоизточна България да е съпроводен и от гръмотевици. Синоптиците съветват да се обърне внимание на речните корита и язовирите, намиращи се в Южна България. Именно за тези райони е издаден предупредителен оранжев код за значителни по количества валежи.

След обяд вятърът ще се усили и над Северозападна и Западна България също ще започнат валежи от дъжд, които в Предбалкана и по високите части от страната с надморска височина от 1300 метра до вечерта ще преминат в сняг. Температурите в страната постепенно ще се понижават.

Максималните ще са в широки граници - от 3°-5°С в Западна и Северозападна България до 7°-10°С по Черноморието.

В пиковите часове нивата на фини прахови частици в атмосферата ще бъдат отново завишени в затворените котловини и част от Дунавската равнина. Концентрацията на вредни газове ще е между 70-130µg/m3 при средноденонощна норма 50 µg/m3. Най-замърсен ще е въздухът в София и Пловдив - до 120-130µg/m3.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай