Пътувате до Гърция? Шофьорите трябва да знаят това

Правилата, които трябва да спазвате, за да не ви глобят

Пътувате до Гърция? Шофьорите трябва да знаят това | StandartNews.com

Много българи пътуват в южната ни съседка не само през лятото. За да не сте изненадани, когато ви глобят на пътя в Гърция, е добре да сте запознати с основни правила за пътуване с личен автомобил, пише Глас нюз бг.

За някои от тях със сигурност сте чували, за други не, а трети може да намерите за странни.

Ето кратък списък с основните правила:

- Не подкупвайте пътна полиция за извършено нарушение, защото санкцията е солена. При опит за подкуп на длъжностно лице, може да ви арестуват, а автомобилът да бъде поставен под възбрана за 6 месеца.

- Допустимата скорост по различните видове пътища наподобява тази в България с известни разлики -  на магистрала в Гърция е 130 км/ч, при скоростен път ограничението е 110 км/ч. Максималната скорост извън населено място е 90 км/ч, а в населените места – 50 км/ч. За превишаване на максимално допустимата скорост с 30 км/ч или движение по магистрала с над 150 км/ч може да олекнете с 350 евро и да ви отнемат шофьорската книжка за 90 дни. За водачи, употребили алкохол, санкцията варира от 200 до 1200 евро, като към това се добавя отнемане на книжката за шест месеца и евентуално два месеца затвор, в зависимост от промилите алкохол в кръвта.

- Затъмнените стъкла са забранени, ако фабрично не са такива.

- Забранено е също автомобилът да има открит теглич, като глобата за нарушителите е 160 евро.

- Пушенето в колата не е напълно забранено, но има такива случаи. Ако возите дете до 12 г. и ви спрат, защото пушите по време на шофиране, глобата може да достигне до 3000 евро. Изхвърлянето на фасове в околната среда в Гърция е абсолютно забранено и води до глоби, които могат да достигнат до 5000 евро.

- Внимавайте при неправилно паркиране в градовете. На много места то е разрешено само от едната страна на улицата. Глобата за чужденци е между 40 и 80 евро. За неправилно паркиране гръцката полиция масово сваля регистрационните номера на автомобилите. Глоби се налагат, както на гръцки така и на чуждестранни превозни средства. Чужденците получават номерата си, след като платят глобата, а минималният срок за връщането им е 20 дни. Глобата се плаща в местната общинска администрация, а за наложен фиш от КАТ глобата се плаща в пощата.

- Не говорете по мобилен телефон по време на шофиране - наказанието е 200 евро.

- Забранено е да шофирате по джапанки или чехли. Глобата е по-малка, но все пак е неприятно - 50 евро.

- Не е задължително да карате на включени светлини през деня, но ако сте решили - няма проблем.

- Вносът на туби бензин е забранен, а стойността на глобата се определя в зависимост от внесеното количество гориво.

- Забранено е носенето на огнестрелно и хладно оръжие, ако нямате разрешително, което трябва да бъде преведено и на гръцки език.

- За пътуване в Гърция не ви трябва винетка. Но плащате тол такси. Има си обозначени пунктове за целта, няма как да ги пропуснете. Всяка такса е различна, в зависимост от пътния участък.

- През зимата не може да шофирате с дебела връхна дреха - палто, шуба, яке (тези, които ограничават движенията ви).

- 300 евро е глобата за оставяне на отпадъци на плажната ивица.

- Забранено е поставянето на палатки и каравани извън определените за къмпинг места. Нарушителите се наказват със 150 евро глоба и до три месеца затвор.

Документи:

- Ако детето ви е под 14 г. трябва да има валиден международен паспорт. Носете акта му за раждане (и/или фотокопие от него), ако в семейството сте с различни фамилни имена.

- Ако детето пътува само с единия родител, задължително ви трябва нотариално заверено пълномощно от другия родител. Не е нужно да е преведено на гръцки или английски език

- Личният ви автомобил трябва да е с валидна застраховка и да има Зелена карта. Ако не разполагате с такава, не е проблем да бъде издадена от  застрахователя ви (безплатно или срещу минимално доплащане).

- Ако пътувате с автомобил, който е собственост на друго физическо или юридическо лице, задължително трябва да разполагате с нотариално заверено пълномощно на ваше име, както и да имате легализиран превод на английски (или гръцки).

- Пътувате с автомобил на лизинг? В този случай трябва да разполагате с пълномощно за управлението му извън България и то преведено на гръцки език от лицензирана агенция.

- Колата ви е с газова уредба? Не забравяйте да вземете сертификата й.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към Генералното консулство на Република България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай