Патриархът отслужи Царски часове за Разпети петък

Днес се почита петият ден от Страстната седмица. Това е денят на великите страдания на Исус

Патриархът отслужи Царски часове за Разпети петък | StandartNews.com

Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски отслужи Царски часове, вечерня с изнасяне на св. Плащаница в митрополитската катедрала „Св. Неделя“. В богослужението се включиха Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийската Света митрополия.

Десетки вярващи се събраха в храма, за да се помолят пред Христовата Плащаница и молитвено да участват в богослужението.

Днес се почита петият ден от Страстната седмица. Това е денят на великите страдания на Иисус. Наричан е Велики петък и Разпети петък. Христос приел смирено съдбата си да бъде унижаван, обруган, бичуван, бит с плесници, накичен с венец от тръни на главата, нарамен и принуден да носи при изкачването на лобното си място тежкия кръст, на който е разпънат. Разпънат е на Голгота между двама разбойници и издъхва в мъки.

На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва. Извършват се Царските Часове.

Десетки миряни минаха под Плащаницата. Този ритуал символизира погребението на човешките грехове, които Христос изкупува със смъртта си.

От 18.00 ч. в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ ще се отслужи Опело Христово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай