Патриарх Неофит: Войната е тържество на злото

Трудно е да осмислим случващото се пред очите ни

Патриарх Неофит: Войната е тържество на злото | StandartNews.com

Негово светейшество българският патриарх Неофит отправи обръщение в Неделята на всеопрощението - Неделя Сиропустна (Сирни заговезни), като не подмина темата за войната в Украйна:

"В Неделята на всеопрощението, когато Църквата ни призовава към най-дълбокото сърдечно покаяние за нашите грехове, мислите ни са насочени към един от най-тежките грехове, на който е способен човекът - този на братоубийствената война.

Със съкрушени сърца сме свидетели на ново тържество на злото в нашия свят. Трудно ни е да осмислим всичко онова, което се случва пред очите ни, и не можем да намерим разумно обяснение. Прошката, която трябва да търсим и за която се молим днес, е на първо място и най-вече от Бога да прости за стореното, да приеме при Себе Си жертвите на войната, да прости, като човеколюбец, всички наши грехове, с които опетняваме Неговия образ, според който Той ни е създал", каза патриархът.

"Като християни, имаме силата на молитвата и покаянието - средствата, чрез които, както свидетелства Свещеното Писание, могат да се променят различни обстоятелства и събития. Предстоящият Велик пост трябва да бъде за всекиго от нас време на истинско сърдечно съкрушение и на гореща молитва за мир в целия свят. Нека отворим сърцата си и бъдем християни не само на думи, но и на дело. Нека всеки от нас да допринесе с каквото може и подаде ръка на страдащите, та да проявим милосърдието, което Сам Бог показва към нас, независимо от нашите грехове, и към което Той ни призовава: "Бъдете милосърдни, както и вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Нашата молитва, покаяние и пост няма да имат стойност пред очите на Небесния ни Отец, ако не бъдат съпроводени от дейна любов към нуждаещите се", подчертава патриарх Неофит.

"Встъпвайки в благословеното време на поста, сам пръв се обръщам към всички вас и прося прошка от всекиго и за всичко! Както и пръв прощавам на всички и моля Христа Спасителя да прости на всички човеци всяко волно и неволно прегрешение, като ни обгърне с божествената Си любов и ни спаси като благ и човеколюбец!

Нека по подобие на древния израилски народ, който излезе от Египет, така и ние да излезем от страната на греха и страстите. Нека по примера на Свети Йоан Кръстител пребъдваме в покаяние и молитва, и по образа на Самия Спасител - простим на всички, дори и на онези, които ни вършат зло, защото само тогава ще познаят, че сме Христови ученици (Йоан 13:35), когато прощаваме, търсим прошка и проявяваме дела на любов. Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Леки и спасителни пости!", отправя благослов патриарх Неофит.

От Софийската митрополия съобщиха, че на Неделя Сиропустна, в навечерието на Великия пост, по традиция духовенството и благочестивият народ се събраха в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя", за да вземат молитвено участие в архиерейската вечерня, която в този ден се отслужва заедно с чина на взаимното опрощение. Вечерта на всеопрощението е едно от най-вълнуващите събития в живота на цялата църковна общност.

С благословението на патриарх Неофит богослужбата в столичната митрополитска катедрала бе предстоявана от Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на Негово светейшество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай