Първото кърмене до час след раждането

Бебето трябва да суче поне 8 пъти за 24 часа, обяснява Таня Русева

Първото кърмене до час след раждането | StandartNews.com

Няма спор - кърмата е най-добрата храна за всяко бебе. Въпреки това до 6-тия месец около 80 на сто мъничетата хапват адаптирано мляко. Това сочат данните от последното национално проучване за храненето на българчетата до 5 г. Защо майчиното мляко е незаменимо? А как храненето на бебето може да се превърне в удоволствие? В Световната седмица на кърменето "Стандарт" потърси Таня Русева, "Ла Лече Лига" лидер и лектор по въпросите за кърмене и захранване.
-------------------------------------
Подкрепата от най-близките и най-вече от партньора е от голямо значение за успеха на кърменето, подчертава Таня Русева. Освен семейството друг значим спътник след раждането е личният педиатър, както и здравните работници в болницата, които са до родилката в първите часове след появата на бебчето. Не са за подценяване и срещите с други майки за споделяне на опит и даване на съвети, каквито организира "Ла Лече Лига"-България.

За безпроблемно и по-продължително кърмене е определящ първият контакт майка - бебе.

Оптимално е първото слагане на гърда да се случи в първия час след раждането. Проучванията са категорични, че този "прозорец" от време е най-добър, за да се осъществи първият контакт между майката и бебето, обяснява Русева.

Според проучвания майките, закърмили бебета си до половин час след раждането, които успешно кърмят до 4-тия месец, са почти двойно повече от тези, които са сложили бебето по-късно на гърдата. От изключителна важност за новороденото е и

контактът кожа - до - кожа

По този начин то по-лесно се адаптира към новата среда, освен това допирът до майката стабилизира сърдечния ритъм, нивото на кислород в кръвта, кръвната захар и телесната температура. За майката ранното поставяне на гърда също е от значение не само по отношение на успеха на кърменето, но и за свеждане до минимум на риска от кръвоизливи след раждане, разяснява Русева. Проучванията показват, че много бебета могат да допълзят до гърдата на майка си само минути след раждането, да намерят зърното и да засучат сами.

Има случаи обаче, в които това става трудно. В такива ситуации трябва да бъде открита причината за проблема. Важно е майката да е удобно разположена - ако позата, в която кърми, не й е удобна, има по-голям риск кърменето да не е успешно, обяснява Русева. Гърбът, ръцете и вратът й трябва да са подпрени така, че да не се уморяват и да не омаляват. За кърмещите жени е важно да знаят, че плачът е

последен признак на глада

Преди да заплачат, бебоците дават други знаци, че е дошъл моментът за хранене. Когато се въртят или са неспокойни, издават звуци (сумтят, проплакват), ръчичките започват да се движат нервно - всичко това са знаци, че е време за храна, разяснява Таня Русева. За да бъде успешно кърменето, трябва бебето да е спокойно, а в случай, че отказва, капка мляко на зърното може да привлече интереса му и да го накара да засуче. Ако майката говори успокоително на бебето, това също може да доведе до положителен резултат. Кърмене в т. нар. биологична поза - майката подпряна удобно под ъгъл близо 35 градуса, а бебето по корем отгоре й - също помага за много жени, обяснява Таня Русева. Най-добре за малкото човече е да суче на т. нар. свободен режим - когато поиска, но с уговорката, че това значи не по-малко от 8 кърмения на денонощие, а за новородените 10-12. Здравото, доносено бебе има нужда да се храни често и в сравнително малки количества. Ако бебето не се буди достатъчно често, трябва да се погрижите да получава достатъчно кърма, уточнява Русева.

При голяма част от майките в първите дни след раждането се среща болка по време на кърмене или разраняване на зърната. Проблемът за това може да се крие в неправилното поемане на зърното от бебето. Известен дискомфорт след раждане е нормален, но той преминава бързо при повечето майки. Ако обаче има болка, която е по-силна от "поносимо" и продължава повече от 1-3 дни след раждането, вероятно нещо със засукването не е наред, казва Русева. Постоянното сваляне на бебето от зърното в опит да бъде наместено не е добра тактика. Вместо това

може да се притисне дупето

му по-близо до тялото си - така, че главата му да има възможност да се наклони леко назад и да има свобода над челюстта си и да засуче по-добре. Смяна на позата за кърмене също може да е от полза също - даже да е поза, която не сте виждали никой да ползва, ако работи, няма болка и бебето получава достатъчно кърма - чудесно. Отново, "биологичната" поза на кърмене помага на много майки да преодолеят болезнените зърна, уточнява Русева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай