Вторник,

Парламентът прие докладите за дейността на ВСС

От: Редактори, сн. БГНЕС -
A
A
A

Народното събрание одобри докладите за дейността на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към него за 2018 г. Улеснените проверки на декларациите за имущество и интереси бяха отчетени като положителна практика в работата на Инспектората.

В доклада на Висшия съдебен съвет беше отчетено, че с модела за оптимизиране на съдебната карта, в страната са били закрити 11 районни прокуратури и се отчете неравномерната натовареност на съдилищата в страната, като са направени предложения за изменения на правилата за оценка на натовареността на съдиите.

В заключение Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет, увери народните представители: "ВСС ще продължава все така да прави всичко възможно за постигането на целите на съдебната реформа, отстоявайки независимостта на съдебната власт“.

Главният инспектор Теодора Точкова приветства променените разпоредби в Закона за съдебната власт, с които се улесни дейността по проверка на декларациите за имущество и интереси: „В предвидения законов срок през 2018 г. са проверени и обработени 4766 декларации, смятам, че съобразно законовата уредба и липсата на разследващи правомощия, ние ефективно осъществяваме и дейността си по проверките ни за интегритет".

За отчетния период, по предложение на Инспектората, колегиите на ВСС са образували 8 дисциплинарни производства срещу магистрати. До ръководителите на съдилищата, прокуратурата и следствието са отправени общо 40 сигнала, съдържащи препоръки за преценка необходимостта от налагане на дисциплинираща мярка или на дисциплинарно наказание.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички