Парламентът прие бюджета на здравната каса

Парламентът прие бюджета на здравната каса | StandartNews.com

София. Депутатите приеха на второ четене бюджета на НЗОК за следващата година. От 129 народни представители 86 бяха „за", 31 – „против", а 12 се въздържаха.

Със закона се актуализира и тазгодишният бюджет на касата - 27 млн. лева, спестени от парите за подслушване, трябва да постъпят в хазната на НЗОК още тази година.

С бюджета за Здравната каса догодина се предвижда още пенсионерите да плащат само по левче за посещение при личен лекар.

Предвидено е също ваксините за задължителни имунизации и реимунизации да се финансират от здравното министерство през 2014 г. Ведомството ще трябва да възстанови на НЗОК чрез трансфер сумите, които касата е заплатила за доставените количества ваксини за задължителни имунизации и реимунизации в периода 1 януари 2014 - 1 април 2014 г.

Здравното ведомство ще плаща и за дейности по асистирана репродукция, започнали през 2013 г. и завършили през 2014 г. в частта, която е извършена през 2014 г.

Дебатите по бюджета на касата обаче се превърнаха в литературно четене, който започна с реплика на бившия здравен министър и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова към колегата й от БСП Мая Манолова.

„Потвърдихте впечатленията ми, че не разбирате нищо от здравеопазване, но не разбирате и от право. Може би в обучението ви в Москва сте се ограничили в изучаване на манифеста на комунистическата партия. Силно се надявам поне да сте прочела „Престъпление и наказание" на Достоевски", обяви Атанасова.

„Чела съм „Престъпление и наказание", чела съм и „Идиот", репликира Манолова.

Впоследствие Йордан Цонев от ДПС попита Атанасова дали знае, че във въпросната книга става въпрос за наказанието, което собствената съвест налага и „дали имате такава, когато правите изказвания по бюджета на НЗОК".

"Не знам кой какви книги е чел, но разбирам, че колегите тук от гледна точка на медицината имат добре развита първа сигнална система. Само че предполагам, че повечето от вас разполагат и с втора сигнална система, тоест апелирам, ако имате някакви коментари, да ги изкажете словесно, защото от това авторитетът на народното представителство определено ще се издигне", включи се и Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай