Парадът за Гергьовден събра Вермахта и Червената армия

Днешната ни войска продължава да разчита на съветска техника, а за първи път на жълтите павета дефилираха и машини на царската ни армия

Парадът за Гергьовден събра Вермахта и Червената армия | StandartNews.com

Машини на Вермахта и Червената армия се засякоха на военния парад за Гергьовден на родната армия, отбелязаха кибиците, дошли на столичния площад "Княз Александър I". В небето прелетяха изтребителите МиГ-29, които са на въоръжение в съветските ВВС от 1983 г. Иначе моделът е разработен още в 70-те години на миналия век от конструкторското бюро Микоян. Ветераните вече 30 години пазят родното небе, а сделката за новите изтребители F-16, които трябва да ги сменят, още не е факт.

Пикиращите МиГ-ове бяха и сред най-атрактивните участници в демонстрацията на военна мощ. В показаната бойна техника имаше още много въоръжение с марка "Сделано в СССР". Като се започне с танковете Т-72 и се стигне до въведения в употреба през 1986 г. ракетен комплекс ОТР-21 Точка, който хвърчи 70 км и допуска отклонение най-много от 150 метра. Не може да не се спомене и реактивната система за залпов огън БМ-21 "Град" - наследник на легендарната "Катюша",

Наследство от Варшавския договор са също зенитно-ракетните комплекси "Оса", С-125 "Нева" /SA-3/ и С-200 "Вега" /SA-5/ и С-300 /SA-10/.

Голямата атракция днес обаче беше ретро техника от времето на Втората световна война, предоставена от колекционери от страната. Клубът за военноисторически реконструкции "Братя по оръжие" представи четириместна командирска кола "Кюбелваген Феномен Гранит-30" /от 1936 г./, 12-местен триосен камион "Щайер 640" /от 1940 г./ и 4-местен джип "Кюбелваген Фолксваген тип 82-КДФ" /от 1943 г./, както и мотоциклети "Цундап КС 750" /от 1942 г./, BMW R75 /от 1943 г./, BMW R12 /от 1940 г./ и BMW R35 /от 1940 г./.

Преди да постъпят на въоръжение в царската ни армия всички тези машини са въведени във Въоръжените сили на нацистка Германия. Като съюзник на Вермахта нашата войска е получила доста модерна бойна техника за времето си. Впоследствие тя е използвана срещу самите германци в последната фаза на Втората световна война, когато войската ни се бие на страната на Червената армия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай