Пак мръсен въздух и безплатни паркинги в София

Втори пореден ден има предупреждение за високи нива на фини прахови частици в столицата

Пак мръсен въздух и безплатни паркинги в София | StandartNews.com

Втори пореден ден има предупреждение за високи нива на фини прахови частици в София.

От Общината призовават гражданите да използват градския транспорт вместо личните си автомобили и да заменят отоплението на твърдо гориво с алтернативно. Екипи на Столичния инспекторат ще следят за нерегламентирани замърсители.

И днес Столичната община предлага безплатни буферни паркинги. Пет са местата, на които шофьорите могат да оставят колите си: на булевардите "Цариградско шосе", "Черни връх", "Ломско шосе", "Александър Малинов" и на "Драган Цанков". Над 2500 са свободните места в тях.

От Центъра за градска мобилност вчера предоставиха и данни за това каква всъщност е ефективността на мярката с буферните паркинги - с 20% се увеличава броят на използващите буферни паркинги в дните с превишение на фините прахови частици във въздуха и в дните, в които се въвежда мярката безплатен буферен паркинг.

По данни на Столичната община най-мръсен вчера е бил въздухът в квартал "Надежда". Там сензорите са отчели 170 микрограма на кубичен метър при максимум 50. В "Хиподрума" и "Павлово" сензорите са отчели двойно завишение над допустимите стойности, но замърсяване имаше и в други квартали на столицата.

И тази сутрин са отчетени доста високи завишения на фините прахови частици във въздуха. Отново в квартал "Надежда" е най-мръсно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай