Овчаров с награда за културен туризъм

Показаха в Търговище част от оръжията на Мисионис

Овчаров с награда за културен туризъм | StandartNews.com
  • Показаха в Търговище част от оръжията на Мисионис

Днес на специална изложба в археологическата експозиция в Исторически музей-Търговище се представя част от оръжието, с което са се защитавали българите в големия античен и средновековен град Мисионис по време на драматичната обсада от османците през юли 1395 г. От историческите извори е известно, че по това време построеният още през V век град е носел българското име Косово и, според турския хронист Мехмед Нешри, е оказал упорита съпротива на нашествениците. Те идвали от завзетия от тях голям град Шумен, а целта им била българската столица Търновград. Мисионис/Косово се оказал главна преграда на техния път, разказа за "Стандарт" археологът, който от години проучва обекта проф. Николай Овчаров.

Проф. Николай Овчаров и младият търговищки археолог Стефан Иванов пред многострадалната крепостна стена, пазела Мисионис през 14 век.

Османският отряд се предвождал от видния военачалник Пазарлъ Доган, който предложил на коменданта на крепостта да се предаде. Последният обаче отговорил, че не ще предаде вярата на своя цар Иван Шишман и ще се бие до последна капка кръв. Станало голямо сражение и накрая българите били победени поради огромното превъзходство на турците. Мисионис бил разграбен и опожарен, а оцелелите – отведени в робство.

Всичко това идеално се подкрепя от сведенията, получени при археологическите разкопки. От тях се вижда, че мощната крепост се е съпротивлявала до последно, а после е била изгорена. При пожара се е получил дебел до метър горял пласт от рушевините на сградите. А сред тях се открива голямо количество оръжие, използвано от двете страни в боя – върхове на копия и стрели, брадви, части от мечове и т. н. А на няколко места се откриха и скелети на останали непогребани османски бойци, загинали в битката. Това се вижда от откритите на поясите им торбички със сребърни монети с лика на османския  султан Мурад 1.

Именно останките от оръжието, използвано в този свиреп бой между българи и османци, сега са изложени в музея в Търговище. С тази изложба се слага началото на археологическия сезон 2021.

Както "Стандарт" вече съобщи, през тази година държавата отпуска 1.8 млн лв. за шест археологически обекта в България, имащи специално значение за развитие на културно-историческия туризъм у нас. Сред тях е и Мисионис, който през тази година ще се разкрива с 350 000 лв.

На скромна церемония при откриването на изложбата бе награден един от ръководителите на проучването на Мисионис – проф. Николай Овчаров. Той получава специалната награда на БХРА за изключителен принос в развитието на културно-историческия туризъм в България. Професорът има значително участие в развитието на културния туризъм в Източните Родопи с разкриването на Перперикон, Татул и представянето на уникалния Златоград; на крепостта в Свищов; на Кокалянски Урвич край София; на Велики Преслав и много други обекти из цялата страна. Красивата статуетка му бе връчена от председателя на БХРА Георги Щерев, а на церемонията присъства почетния председател на БХРА Благой Рагин.    Датата 28 април не е избрана случайно. Днес първият проучвател на Мисионис, покойният проф. Димитър Овчаров, би навършил 90 години. Затова и в музея в Търговище се събраха много хора, които почетоха паметта му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай