Овчаров проучва резиденцията на граф Дракула

През юни започват разкопки на цитаделата в Свищов

Овчаров проучва резиденцията на граф Дракула | StandartNews.com

Средновековната цитадела на Свищов ще проучва това лято българският Индиана Джоунс проф. Николай Овчаров. Освен римското си минало Свищов има много интересна средновековна история, която не е известна, каза днес проф. Овчаров. Цитаделата е в самия център на града. Нарежда се в списъка на най-силните средновековни крепости през ХІІІ и ХІV век. Има гравюри от ХІХ век, на които се вижда централната кула на крепостта.
Свищовската крепост е резиденция на Граф Дракула през 1641 година, след като той я превзема.
Проф. Николай Овчаров е поел ангажимент за проучването на крепостта пред кмета на Свищов Генчо Генчев. Общинския съвет отпуска 30 000 лева, за да разчистим останките и да видим какво е представлявала цитаделата през ХІІІ и ХІV век. През юни започваме разкопките, обясни проф. Овчаров. През юли и август той ще продължи работата си на Перперикон. Тази година се навършват 20-години от проучването на Скалния град на траките. Проф. Овчаров припомни откриването в южното подградие на  най-голямата раннохристиянска църква. И съобщи, че до няколко дни ще е готов 4-метровият й макет, направен от екипа на Съни Сънински.
Имаме 250 000 лева, които са преведени от държавата в бюджета на община Кърджали за разкопките на Перперикон. Това позволява мащабни разкопки, каза проф. Николай Овчаров.

По повод поредния етап от работата на българо-македонската работна група, която преди дни обяви, че е постигната договореност за съвместно честване на цар Самуил, на Свети Климент Охридски и на Свети Наум Охридски, проф. Николай Овчаров коментира: "Вероятно в Северна Македония трябва да има промяна в учебниците. Трябва обаче да се внимава - Самуиловата държава е българска, а македонците може да подпъхнат отдолу теза: "Тя е българска държава, ма ние сме си македонци".
Овчаров посочи и че от гледна точка на македонците те не разполагат с извор за Самуиловата държава от Х-ХІ век, който да говори за македонци. За този период всички хронисти говорят за българи - Самуил е български цар. В историографията има Българско или Западно Българско царство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай