Отслужиха молитва в Потопената църква, каква е мистерията

Винаги трябва да се стараем сърцето ни да излъчва благост и доброта

Отслужиха молитва в Потопената църква, каква е мистерията | StandartNews.com

В един-единствен ден от годината миряни от Розовата долина се събират в т.нар. Потопена църква на язовир „Жребчево“.  По традиция в първата неделя на август света литургия отслужи Старозагорският митрополит Киприан. В богослужението се включи и архиерейският хор с диригент Мария Денкова, съобщава БТА.

„Винаги трябва да се стараем сърцето ни да излъчва благост и доброта. В този прекрасен ден Бог ни допусна да влезем в дворите на храма на покровителя на цяла България Св. Йоан Рилски Чудотворец, за да измолим милост, благодат и мир, и да бъдем всички в онази вяра, която ни дава надеждата и любовта. Благопожелавам на всички здраве и благоденствие“, завърши словото си в края на службата владиката.

Божият дом, който носи името на Св. Иван Рилски, само шест месеца не е под вода. Съграден е с дарения и осветен през 1891 г. в село Запалня. При изграждането на язовир „Жребчево“, който събира водите на река Тунджа, през 1965 г. селото е разрушено, а храмът остава под водата. Жителите на Запалня запазват олтара и камбаната, които пренасят в Твърдица. Когато от този свят си отиде бивш жител на потопеното село, камбаната оглася Розовата долина.

Храмът може да се разгледа до края на септември, когато отново водите ще го погълнат.

Преди да влезе в църквата Старозагорският митрополит сподели, че има идея за стъклен купол, който да запази храма, но средства трудно се събират за иновативния проект.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай