От­к­ри­ха в Хри­со­со­ти­ра древ­ни стре­ли-мо­не­ти

Проф. Иван Хрис­тов с уни­кал­ни на­ход­ки край Чер­но­мо­рец

От­к­ри­ха в Хри­со­со­ти­ра древ­ни стре­ли-мо­не­ти | StandartNews.com
  • Проф. Иван Хрис­тов с уни­кал­ни на­ход­ки край Чер­но­мо­рец
  • В VII - VI в. пр. Хр. те би­ли сред­с­т­во за раз­п­ла­ща­не

Древ­ни брон­зо­ви стре­ли-мо­не­ти от­к­ри еки­път на проф. д-р Иван Хрис­тов и д-р Мар­га­ри­та По­по­ва от НИМ при про­уч­ва­не­то на ран­но­ви­зан­тийс­кия град Хри­со­со­ти­ра. Шес­та­та ек­с­пе­ди­ция в пре­де­ли­те на гра­да, про­съ­щес­т­ву­вал от сре­да­та на V до на­ча­ло­то на VII век, прик­лю­чи нас­ко­ро. И та­зи го­ди­на раз­коп­ки­те край град Чер­но­мо­рец бя­ха фи­нан­си­ра­ни от Ми­нис­тер­с­т­во на кул­ту­ра­та и На­ци­о­нал­ния ис­то­ри­чес­ки му­зей.

Ар­хе­о­ло­зи­те про­у­чи­ха че­ти­ри но­ви жи­лищ­ни сгра­ди в юж­ния сек­тор на Хри­со­со­ти­ра. Го­ля­ма­та из­не­на­да за уче­ни­те бе от­к­ри­ти­ят от тях пласт с ма­те­ри­а­ли от Ар­ха­ич­на­та епо­ха - VII - VI в. Пр. Хр.

Под по­до­во­то ни­во на ед­на от бо­га­ти­те ви­зан­тийс­ки къ­щи ар­хе­о­ло­зи­те по­пад­на­ха на де­сет­ки фраг­мен­ти от ри­су­ва­ни ке­ра­мич­ни съ­до­ве, де­ло на пър­ви­те гръц­ки за­сел­ни­ци в та­зи част на Чер­но­мо­ри­е­то. Сред ред­ки­те на­ход­ки са и брон­зо­ви­те стре­ли - мо­не­ти, пред­хож­да­щи пър­ви­те гръц­ки мо­не­ти на Апо­ло­ния Пон­ти­ка. От­к­ри­та е и гръц­ка брон­зо­ва стре­ла от VII в. пр. Хр.

Брон­зо­ви­те стре­ли-мо­не­ти са вид до­мо­нет­на фор­ма. Пре­ди да за­поч­не се­че­не­то на мо­не­ти, раз­мен­ни сред­с­т­ва в Апо­ло­ния и близ­ка­та окол­ност са би­ли брон­зо­ви­те стре­ли, съ­об­щи­ха от НИМ. На­ли­чи­е­то им на по­лу­ос­т­ро­ва са пред­пос­тав­ка да се тър­си храм на ня­кое от гръц­ки­те бо­жес­т­ва - нап­ри­мер Апо­лон, за­що­то те са би­ли ос­та­вя­ни и ка­то да­ро­ве при ол­та­ра на бо­го­ве­те.

Спе­ци­а­лис­ти­те по ан­тич­на ке­ра­ми­ка на­пом­нят, че внос­на из­точ­ног­ръц­ка ке­ра­ми­ка е ре­гис­т­ри­ра­на и в ар­хе­о­ло­ги­чес­ки обек­ти из­вън град­с­ко­то яд­ро на Апо­ло­ния Пон­ти­ка (дне­шен Со­зо­пол), къ­де­то по пра­ви­ло тя е най-раз­но­об­раз­но пред­с­та­ве­на. На­ход­ки от то­зи тип са от­к­ри­ти при под­вод­ни ар­хе­о­ло­ги­чес­ки раз­коп­ки юж­но от по­ли­са в ус­ти­е­то на р. Ро­по­та­мо и на нос Ур­до­ви­за (дне­шен Ки­тен), Атия. Из­точ­ног­ръц­ка ке­ра­ми­ка е от­к­ри­та и в ра­йо­на на Бур­гас­кия за­лив при раз­коп­ки в мес­т­ност­та Кос­та­дин чеш­ма, бли­зо до с. Де­белт, Бур­гас­ка об­ласт. Поч­ти лип­с­ват дан­ни за раз­п­рос­т­ра­не­ние на йо­нийс­ка ке­ра­ми­ка от VII-VI в. пр. Хр. в дру­ги­те елин­с­ки по­ли­си по Бъл­гар­с­ко­то Чер­но­мо­рие. То­ва об­с­то­я­тел­с­т­во е свър­за­но как­то със със­то­я­ни­е­то на про­уч­ва­ни­я­та, та­ка и с по-къс­на­та да­та на ос­но­ва­ва­не­то им. От Ме­сам­б­рия (дне­шен Не­се­бър) са пуб­ли­ку­ва­ни два фраг­мен­та, еди­ни­ят де­ко­ри­ран в стил "къс­на ди­ва ко­за" и ус­тие на ку­па, от­к­ри­та при раз­коп­ки в град­с­ка сре­да. Ке­ра­ми­ка от то­зи пе­ри­од е ре­гис­т­ри­ра­на и в дру­га­та го­ля­ма ми­лет­с­ка ко­ло­ния - Оде­сос (днеш­на Вар­на), раз­по­ло­же­на в се­вер­на­та част на Бъл­гар­с­ко­то Чер­но­мор­с­ко крайб­ре­жие, съ­об­щи­ха още от НИМ. Раз­п­рос­т­ра­не­ни­е­то на внос­на из­точ­ног­ръц­ка ке­ра­ми­ка в ар­хе­о­ло­ги­чес­ки обек­ти от вът­реш­ност­та на Тра­кия е из­к­лю­чи­тел­но ряд­ко.

То­зи тип ке­ра­ми­ка е зас­ви­де­тел­с­т­ван в ра­йо­ни, раз­по­ло­же­ни в не­пос­ред­с­т­ве­на бли­зост до Чер­но­мор­с­ко­то крайб­ре­жие и по по­ре­чи­е­то на го­ле­ми­те ре­ки, свър­з­ва­щи Тра­кия с Егея (Кар­но­бат, Ям­бол, Ста­ра За­го­ра, Коп­рив­лен).

От­к­ри­ти­я­та на еки­па на проф. Иван Хрис­тов, за­мес­т­ник-ди­рек­тор на НИМ, хвър­лят свет­ли­на вър­ху най-древ­на­та ис­то­рия на един мно­гоп­лас­тов ар­хе­о­ло­ги­чес­ки обект, вър­ху кой­то са от­к­ри­ти сле­ди и от Кла­си­чес­ка­та и Ели­нис­ти­чес­ка­та епо­ха.

Най-къс­ни­те сле­ди за оби­та­ва­не на по­лу­ос­т­ров Хри­со­со­ти­ра са от XIII-XIV век, ко­га­то ра­йо­нът e под кон­т­ро­ла как­то на Ви­зан­тия, та­ка и на бъл­гар­с­ко­то цар­с­т­во.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай