Уникално откритие в крепост край София (СНИМКИ)

Археолози откриха втора църква при разкопките на крепостта Кокалянски Урвич

Уникално откритие в крепост край София (СНИМКИ) | StandartNews.com

Археолози откриха втора църква при разкопките на крепостта Кокалянски Урвич до София, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която днес посети обекта.

„Тук сме, защото и за тяхна изненада, тук, на цитаделата беше открита втора църква – малка. Това е едно прекрасно място. Най-важни са археологическите находки, защото археологическото богатство на София, проучванията, както на античния, така и на средновековния период са едни от най-важните фактори за развитието на културния туризъм. В същото време е много важно за образованието. Тук могат да идват групи ученици, които на живо да изучават история“, заяви Фандъкова.

Храмът е открит при цитаделата на крепостта, посочи Виолина Кирякова от Националния исторически музей. „Тук открихме голямо количество стенописи вътре и извън храма, от които се надяваме нашият реставратор Илия Николов от Института по етнография да успее да извади максимално много информация и да възстанови, колкото се може, повече от фрагментите“, каза тя.

По думите на Кирякова на мястото са открити и документирани изключително много фрески, голямо количество монети, повечето от които - от късно античния период на крепостта. Като интересни находки тя посочи ритуално погребване на кръст и кандило, и гроб на жена, която е притежавала два прецизно изработени наушника от бронз с посребряване. Археолозите продължават да разкриват стрели и ножове.

Филип Петрунов от секция за средновековна археология при Българската академия на науките посочи, че църквата е построена още през XIV в., а вероятно и по-рано, но тогава е претърпяла реконструкция. Все още не е ясно какви точно събития са се провеждали в нея.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че проучванията при цитаделата приключват днес, като работата по този обект е продължила две години. Средствата за действията възлизат на 49 хил. лв., осигурени от програма „Култура“ на Столичната община. От 2008 г. общината периодично финансира разкопките на крепостта с над 250 хил. лв., добави кметът.

„Имахме много трудности със собствеността. Все още очакваме финалните документи, за да може Столичната община да е собственик и да можем по-активно да инвестираме“, каза Фандъкова.

„За мен тези инвестиции са много важни. Създадохме по програма „Култура“ специален приоритет за археология и независимо от всякакви кризи успяваме да продължим инвестициите ежегодно“, каза още Фандъкова.

През есента се очаква да започне вторият етап на проучванията при крепостта, а от октомври - да продължи и работата на археолозите при неолитното селище в „Слатина“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай