Петък,

Откриха на битака документи на велик актьор

От: Редактор -
Откриха на битака документи на велик актьор
A
A
A

Документи на големия български актьор Васил Димитров, който си отиде от този свят през ноември миналата година, са били намерени на битака. За това съобщи във Фейсбук Георги Мъндев, който е откупил реликвите – служебна карта на актьора от театър „Сълза и смях“, издадена през 1967 г., четирилистна детелина, която той е държал в обложката й като талисман, писмо, адресирано до него, и др.

„Това, което ви публикувам, е от едни писма и документи, намерени на битака, а той почина само преди няколко месеца. Четирилистната детелинка сигурен съм е носила много късмет на човека“, написал е откривателят Мъндев във Фейсбук профила си. Той припомня и биографията на обичания актьор, роден на 12 август 1934 г

Постът е събрал десетки коментари и предложения документите да бъдат предоставени на Държавния архив или на Нов български университет, където проф. Васил Димитров до последно преподаваше и бе боготворен от студентите. Георги Мъндев обяснява, че още не е решил къде да ги предаде.

Актрисата Снежина Петрова, също ментор в НБУ и колега на Димитров, е споделила публикацията с трогателните думи: „Това, което остана след смъртта ти, скъпи Васко, е много повече от намерените на битака твои вещи.

Подпечата стотици дипломи на нашите студенти с печата на актьорското майсторство, почтеността и мъдростта.

Раздаде твоите четирилистни детелини на младите, книгите на колегите, ролите на публиката! Сега чета книга от твоята библиотека... Подчертал си важните изречения... И аз взех молив и продължавам да подчертавам важните за мен. Много често твоята и моя ръка подчертават едно и също“.

Под поста на Мъндев режисьорът Илко Ганев – pr на Съюза на артистите в България, обявява добра новина: „Преди няколко месеца случайни хора, които са купили апартамента му, се обадиха по телефона и споделиха, че са намерили огромен театрален архив и търсят къде да го оставят, за да не го изхвърлят.

Отидох с две колежки и прибрахме почти всичко. Натъпкахме колата до горе. Имаше купища чували със снимки, плакати, афиши, театрални програми, пиеси, бележки и т.н

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички