Откриха най-модерния и най-дълъг тунел в България

Премиерът Николай Денков припомни, че магистрала "СТрума" е трябвало да бъде готова за Олимпийските игри през август 2004 г.

Откриха най-модерния и най-дълъг тунел в България | StandartNews.com

Източник: БТА

На магистрала "Струма" със специална церемония откриха най-дългия тунел у нас - "Железница". Заедно с него беше пуснато движението и по още 4 километра пътна отсечка от магистралата.

На събитието присъстваха премиерът Николай Денков, председателят на Народното събрание Росен Желязков и заместникът му Росица Кирова, транспортният министър Георги Гвоздейков, регионалният министър Андрей Цеков, депутати, кметове и други официални лица.

"Това откриване бележи една стъпка по-напред до пълноценна транспортна свързаност на България с нейните съседи - в частност с Гърция, а в една малко по-далечна перспектива и с финализирането на първия ни транспортен коридор, свързващ южната и северната ни граница", коментира Цеков.

Той припомни, че проектът за тунела е стартирал през 2019 година и е преживял седем правителства. "И ако това не е един добър пример за политическа устойчивост, е един отличен пример за приемственост и устойчивост в регионалната политика. И всеки кабинет има принос за един приоритет, който подобрява както икономиката ни, така и демографията", подчерта Андрей Цеков.

Обясни, че участъкът от 4,4 км е сравнително малък, но е изключително сложен като инженерни решения и показател за способностите на българската инженерно-техническа мисъл, и за капацитета на българските проектанти и строители.

Снимка: БТА

"Остават ни 26 км от магистрала "Струма". Очаквам през следващите 2 седмици да има решение и за оставащия участък, който да осигури връзката между Симитли и Кресна", отбеляза още министърът и добави: "Искрено се надявам, че до 2027-2028 година ние ще имаме пълноценна магистрална свързаност между София и гръцката ни граница, очаквам горе-долу по същото време да е завършена и връзката ни на север до румънската граница."

Росен Желязков заяви от своя страна, че поводът е хубав, но поражда и много въпроси - "какво правим с обходния път край Симитли, как тапата, която беше преди Благоевград, ще бъде преодоляна, за да не се превърне това прекрасно съоръжение в капан за пътуващите и най-вече в активния период".

Той отбеляза, че приветства оптимизма на министър Цеков за 2027-2028 година, но "трябва да бъдем реалисти".

"Знам, че думите за приемственост са много хубави, днес трябваше да има и други хора, за да се демонстрира тази приемственост... Все пак благодаря на изпълнителите. Пожелавам едно достойно завършване на магистралата, за да се чувстваме горди европейци", каза още Желязков.

"Знаем какви големи очаквания имат българските граждани - не само за АМ "Струма", но и за цялото обновяване на страната ни", коментира Марина Кирова от представителството на ЕК в страната.

По думите ѝ от присъединяването ни в ЕС са построени 275 км нови пътища, 1745 км са ремонтираните шосета, а 10% от жп линиите са подновени с помощта на европейското финансиране.

"Днес говорим не просто за светлина в тунела, а за най-дългия тунел, построен в страната - едно наистина светло събитие за България. Ползите от тунел "Железница" са очевидни - повече пътна безопасност и превенция на катастрофи, намаляване на вредните емисии, както и на времето за пътуване", добави Кирова.

От своя страна Георги Гвоздейков отбеляза, че програмата "Оперативен транспорт" вече показва резултат. "Гръбнакът на икономиката - това е транспортът, колкото повече инвестираме в него, толкова са по-успешни икономиката, туризмът и всички останали отрасли", отбеляза транспортният министър.

"Трябва да се радваме, че България разполага с такива модерни инфраструктурни съоръжения, че така привличаме инвеститори. Да ни е честит новият тунел", добави Гвоздейков.

Снимка: БТА

Премиерът Николай Денков припомни, че магистралата е трябвало да бъде готова за Олимпийските игри през август 2004 година.

"Затова и една от първите ни задачи беше да обсъдим какво можем да направи, така че след този тунел да не чакаме още 20 години за тези 22 километра", подчерта премиерът и добави, че всеки ден забавяне на довършването на магистралата създава не само риск за още загубени животи и пътни инциденти, но и за местообитанията.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Vikos
преди 2 месеца

Шокиран съм, наскоро научих, че 90% от хората са заразени с пapaзити, поради тях имаме повечето заболявания (включително рак), алергии, хронична умора и главоболие, торбички под очите, акне и папиломи, чести настинки и слаб имунитет, тази инфекция бавно ни убива. Вземете теста и разберете дали сте заразени и как да спасите себе си и близките си------ https://shout.to/testa

Откажи