Откраднаха частица от мощите на Йоан Кръстител

Откраднаха частица от мощите на Йоан Кръстител | StandartNews.com

Сливен. Крадец посегна на мощите на Свети Йоан Кръстител. Частица от тях е била открадната в централния православен храм на Сливен "Свети Димитър". Това съобщи пред журналисти сливенският митрополит Йоаникий.

"Този, който е посегнал на светинята, да върне откраднатите мощи чрез дежурния свещеник. Кражбата, особено на свети мощи, е голямо престъпление и тежък грях", обяви дядо Йоаникий. Той моли човека, извършил този грях, да възстанови справедливостта като върне мощите на църквата. Според владиката Господ вижда всичко и няма значение кога е било извършено престъплението. Агенция Стандарт Нюз научи, че кражбата е станала на 2 април.

Това бе последният ден, през който светите мощи на Свети Йоан Кръстител бяха в катедралния храм "Свети Димитър" в Сливен. Те дойдоха на 29 март, като лично дядо Йоаникий ги внесе в църквата. Всички православни християни от Сливен и региона имаха възможност 5 дни да се поклонят пред уникалната светиня на Българската православна църква. В мощехранителницата имаше 6 отделни частици, всяка дълга около 1,5 см, твърдят миряни.

"Кражбата е станала докато дежурният свещеник е влязъл зад олтара за вечерната служба. Това е станало между 16,30 и 17 часа", каза пред агенция Стандарт Нюз секретарят на Сливенската митрополия Вълкан Янев. През това време кутията е била разпечатана и от там е изчезнала една от шестте отделни частици на мощите.

"Крадецът е премахнал червения восъчен печат. Свещеникът е установил липсата след края на вечерното богослужение, което трае 30 минути", каза Вълкан Янев.

Полицията не е уведомявана за случая. По време на петдневния престой на мощите в Сливен около църквата имало засилено полицейско присъствие, особено нощно време. През деня обаче светите мощи бяха изложени за поклонение. Хиляди миряни преминаха и се поклониха пред тях, молейки се. След петте дни мощите бяха пренесени обратно в храм "Свети Георги" в Созопол.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай