Отиваме на избори с изпълними програми

Отиваме на избори с изпълними програми | StandartNews.com

Време е да анализираме икономическите процеси, там е необходима реформа

Ако не поставяме високи цели, няма да имаме и развитие на партията, казва Красимира Ковачка

Д-р Красимира Ковачка е съпредседател на партия Български демократичен център. Какво се случва в парламентарната група на БДЦ и ще се разпадне ли парламентарното представителство? Ще търси ли коалиции БДЦ за местния вот и защо депутатите от партия БДЦ гласуваха доверие на Мая Манолова за омбудсман? Тези и още въпроси поставихме пред д-р Ковачка ден преди началото на парламентарната ваканция.

- Г-жо Ковачка, какво се случва в ПГ на БДЦ - ще ви има ли като група и след ваканцията на Народното събрание или се разпадате?

- Въпросите в групата на БДЦ трябва да се решат демократично. Ние от партия "Български демократичен център" не сме против да се обсъди името на парламентарната група, но тя се състои от народни представители на три партии - "Български демократичен център", "България без цензура" и новосъздаденият наскоро "Народен съюз". В тази връзка, преди да бъде взето такова решение, е редно да бъде чуто и мнението за името на групата и на ББЦ, която също има представител в лицето на депутата Мартин Иванов. Считаме, че това би било най-демократично.

- От партия "Български демократичен център" обявихте курс за самостоятелно явяване на кметските избори. Защо?

- Изборите за нас не са цел сама за себе си. Важно е да постигнем по-добро управление на общините и да намерим общи решения за проблемите на хората. В този смисъл коалициите на "Български демократичен център" с други политически партии не представляват особен интерес. Разбира се, ние не ги изключваме изцяло, когато са на принципна основа и общите кандидати за кметове обещават реален принос за развитие на общините. От друга страна, ще бъде полезно за партията в реални условия да провери жизнеността и ефективността на местните структури и взаимодействието им с ръководството.

- Реалистична ли е заявката Ви за 30 кметове и 300 общински съветници в предстоящите местни избори?

- Ако не поставяме високи цели, няма да имаме и резултати и развитие на партията. В предишни местни избори сме постигали подобни резултати. Вече сме парламентарно представена партия, чувстваме се организационно по-силни, програмата и идеологията ни имат подкрепа, а и постоянните ни контакти с избирателите показват, че срещаме разбиране за парламентарната ни дейност и поведение. Така че ние се готвим в спокойна атмосфера за изборите и считаме, че поставените цели са изпълними.

- Има ли депутати от БДЦ, които са номинирани за кметове от вашите структури, и къде?

- Това е въпрос, който се обсъжда, но досега нямаме крайно решение. От една страна, ние определено разполагаме с депутати, които са с реални шансове за успех в кметската надпревара. Но е трудно да се определи къде ползата от тях ще бъде по-голяма - като кметове или депутати. Освен това ние все още не знаем реалните опоненти, срещу които те ще се изправят. Така че издигането на кандидатури на депутати за кметове на областни градове ще се решава в последния момент.

- Как ще реагирате на кметските балотажи там, където Вашите кандидати няма да са в двубоя след първи тур? В парламента при ключови решения подкрепяте ГЕРБ - така ли ще е и на кметските втори турове?

- Не е възможно да се прави механично сравнение между парламентарни гласувания по важни за страната проблеми и гласувания при балотаж за избор на кмет. Ние сме подкрепяли позицията на парламентарното мнозинство на принципна основа, когато сме преценили, че това е полезно за държавата и за да се поддържа темпа на реформите и се съхрани силата на правителственото управление. При кметски балотажи ще подхождаме индивидуално за всеки балотаж - в едни случаи може да се подкрепи ГЕРБ или опозицията, в други случаи - ще оставим право на нашите избиратели да решават самостоятелно. Това ще се определя от резултатите от първия тур, програмните съвпадения на кандидатите с нашите програми за управление и личните качества на достигналите до балотаж.

- В кои общини очаквате Вашите кандидати за кметовеада бъдат предпочетени пред останалите?

На този етап подобна прогноза е много трудна. Във всеки случай на много места вече имаме силни кандидати заа кметове. Самото им номиниране се извършва на демократичен принцип - от местните структури. Тъй като ние разглеждаме изборите като състезание не само на личности, но и на идеи, ние много разчитаме и на изготвяните програми за управление на общините. Искаме те да бъдат изпълними и реалистични, но от друга страна да бъдат и амбициозни и да дават реална надежда на хората за решаване на техните проблеми и подобряване на живота им. Ако не постигем това, си губи смисъла и самото ни участие в изборите.

- Промените Конституцията показаха на пръв поглед необходимото мнозинство от 180 гласа, но ще се запази ли то и при второто четене на законопроекта?

- Може да изглежда излишно оптимистично, но ние очакваме, че предвид важността на проблема за промяна на конституцията на страната, депутатите ще бъдат обединени, моралът ще победи, няма да има непоследователност на позициите и мнозинството от 180 гласа ще се запази.

- Ще се отразят ли резултатите от местните избори на формата на парламентарното мнозинство според Вас?

- Не очакваме особени сътресения или изненади от резултатите на местните избори. ГЕРБ овладя силата си във втория мандат и управлява в коалиция, търси съгласие с всички по важни проблеми и имат нараснал експертен потенциал. Това се оценява от избирателите и вероятно партията ще засили позициите си на тези избори. Обратно, БСП все още не намира себе си като алтернатива и показва политическа вялост и безсилие. Това също ще се отрази на изборите. Останалите партии вероятно ще бъдат близко до резултатите от предишните избори. Така че ако има някакво преструктуриране в парламентарното мнозинство, то ще зависи от други фактори, например от успеха на реформите, а не на изборните резултати.

- Как оценявате завършилата сесия на Народното събрание и кои са най-важните решения, които Вие ще отчетете като свършена работа?

- Политическият сезон няма край. Ако се върнем в началото на тази парламентарна сесия, може да отчетем като успех създаването на коалиция за управление, което допринесе за стабилност и на правителството, и на парламента. Още по-важно е, че в парламента се появи плах, но набиращ сила дух на търсене на съгласие. Това много помогна при търсенето и намирането на общи решения по такива важни проблеми като външен дълг, съдебна, здравна и пенсионна реформа, КТБ и промените в конституцията. За нас постигането на широка парламентарна подкрепа по тези въпроси бе силната страна на парламента през отминалата сесия. "Български демократичен център" работи изцяло в този дух на търсене на компромиси и общи държавнически решения. За това разглеждаме този успех на парламента и като наш успех.

- Реформите в различните сектори набират скорост, каква е Вашата оценка за постигнатото и по специално в реформиране на здравната система у нас?

- Реформите в съдебната, здравна и пенсионна система се провеждат с респектираща амбиция. Добре е, че тези реформи срещат обществено разбиране и подкрепа. От позицията на свършената досега работа в парламента, според нас може да се зададе един принципен въпрос. Вероятно приоритетите в пакета реформи на правителството са правилно подредени, но толкова ли сме добре в икономиката и толкова ли оптимистични са икономическите тенденции, че за реформи в тази област изобщо не се говори? Не е ли време да анализираме този ключов за държавата проблемас необходимата сериозност? По отношение на здравната реформа ние сме оказвали постоянна подкрепа на правителството.

Едновременно с това сме изразявали и своите резерви. Те са основно в две насоки. Първата е липсата на анализ за рисковете, очакваните резултати и критерии за оценка на предлаганите реформи в здравната система. Какво например ще се случи, след като се въведат двата пакета в здравноосгурителната ни система? Как ще измерим по-доброто качество на здравните услуги след предлаганото обединение на болнични структури? Какво ще стане със социалните ангажименти при приватизация на болници? Няма отговор на тези въпроси. Другото, което ни смущава в предлаганите реформи в този сектор, е изключването на общественото здраве и въпросите на лекарствената политика от реформите. Наше дълбоко убеждение е, че реформата в здравеопзването няма да е пълноценна, ако всички тези въпроси не намерят своето място в законовите промени и реалната политика на Министерството на здравеопазването.

- Какво се случи при гласуването в парламента на въпросите на реферндума? Каква е Вашата оценка за последствията от това решение на парламента?

- Трудно може да се определи парламентарното решение по въпросите на реферндума като успех. Действително оставянето само на един въпрос за реферндума, при това достатъчно спорен, обезсилва и по някакъв начин обезсмисля самото провеждане на допитването. Според нас имаше самоуспокоение от страна на вносителя и се пропусна време да се разясни пред обществеността и пред парламентарните сили важността от промени в избирателната ни система. От друга страна, въпросите за реферндума в самото предложение бяха прекалено общи и това поради различия в интерпретирането на резултатите от приемането им. Последствията от това решение на парламента могат да се търсят в забавяне демократизирането на избирателната ни система. За нас обаче е важно, че тези проблеми са вече твърдо в дневния ред на обществото и политиката ни и се надявам това забавяне да е само временно.

- Как ще аргументирате Вашия избор при гласуването за омбудсман. С какво Мая Манолова бе за предпочитане пред Константин Пенчев?

- За нас бе безспорно, че и двамата кандидати имат необходимите качества и авторитет за тази длъжност. Именно поради това ние решихме да поставим на обсъждене пред парламентарната ни група двете кандидатури, за да имаме единна позиция. В хода на дебатите превес получи кандидатурата на Мая Манолова поради очакването, че тя може да даде нова динамика на важната за обществото ни институция. Съответно бе взето решение за подкрепа на нейната кандидатура. Все пак в случая вотът бе личностен, а гласуването тайно, така че може би не малко решения на ръководствата на отделните парламентарни групи по този вот са били пренебрегнати в полза на лични предпочитания.

- Колко време ще отделите на своята новородена внучка? Планирате ли почивка заедно и къде? Какво й подарихте?

- Във всеки случай бих искала да й отделя много повече време, отколкото мога да си позволя. Общуването с нея ми дава невероятен импулс и ме прави щастлива. Мисля, че е естествено да комбинирам почивката си с грижи за нея. Подарих й любов и грижи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай