Събота,

Отиде си Владко Живков - синът на Тато

От: Агенция Стандарт -
8001
Отиде си Владко Живков - синът на Тато
A
A
A

Синът на Тодор Живков – Владимир Живков е починал на 69 години. Кончината му е точно 40 години след смъртта на неговата сестра Людмила Живкова (21 юли, 1981 г.).

ВИЖ ОЩЕ: Владко Живков кара старини с 420 лева пенсия

Владимир Живков е роден на 5 юни 1952 г. в София в семейството на тогавашния секретар на Централния комитет на БКП Тодор Живков и Мара Малеева-Живкова. През 1971 г. завършва средно образование в 35-а гимназия с преподаване на руски език в София. От 1971 г. е член на БКП. След това завършва право в Софийския университет. Докато учи е член на Софийския градски комитет на ДКМС.

През 1980 г. започва работа като научен сътрудник в Института по науките за държавата и правото при БАН. Под ръководството на неговия ръководител Ярослав Радев през 1981 г. защитава дисертация на тема „Правна оценка на Нюрнбергския процес“, вероятно писана от самия Радев.Жени се два пъти – за Маруся Мирчевска, с която има син Тодор Живков, и за Валентина Станимирова, с която има дъщеря Елизабет Живкова.

След смъртта на сестра си Людмила Живкова Владимир Живков става главен директор на Центъра „Знаме на мира“ (до 1989 г.). Същата година е избран за член на Бюрото на Централния комитет на ДКМС. В периода 1982-февруари 1990 г. е председател на Международната фондация „Людмила Живкова“. От 27 май 1983 до юни 1989 г. е заместник-председател на Комитета за култура. През 1986 г. става заместник-председател на Съвета за духовно развитие при Министерски съвет. От 1986 до изключването си през 1989 г. е член на ЦК на БКП. Народен представител в 8-о и 9-о народно събрание и член на Комисията по духовно развитие и на Ръководния комитет на българската интерпарламентарна група.

При социализма около него се носеха много слухове, основният - за тежко пиянство и насилие в семейството. След развода първата му съпруга Маруся, заедно със сина им Тодор Живков емигрира в САЩ. Там Тодор се издържа от покер турнири.

След 10 ноември Тодор Живков е чуван често да изразява разочарованието си от сина си Владимир.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com