Отиде си мъжът, който спаси живота на Людмила Живкова (СНИМКИ)

Симо Тодоров разказал истината за зловещата катастрофа преди 50 години

Отиде си мъжът, който спаси живота на Людмила Живкова (СНИМКИ) | StandartNews.com

Отиде си мъжът, който спаси живота на Людмила Живкова. Червената принцеса оцеля по чудо в зловеща катастрофа, случила се преди 50 години. Дъщерята на Тодор Живков се размина на косъм през ноември 1973 г., единствено и само благодарение на намесата на своя шофьор Симо Тодоров, пише „Ретро”.

Близки на спасителя на Людмила съобщиха тъжната вест, че той си е отишъл от този свят на достолепна възраст, но до последните си дни пазел спомена за Живкова, за която и до днес казват, че е била един от най-далновидните културни министри на България.

Неговата племенница Мария разкрива, че заради смелостта му и жертвоготовността му Людмила не загива на мястото на инцидента.

"Вуйчо бил първо шофьор на д-р Мара Малеева, майката на Людмила. От 1968 г. е работил за нея. След това става шофьор на Людмила. Самата катастрофа се е случила на Околовръстното шосе в посока към летището, където Людмила е изпращала баща си, заминавал на посещение в Полша. По време на изпреварване ги блъска москвич. Инстинктивно, в последния момент преди удара, вуйчо с дясната си ръка попречил да изхвръкне потрошеното тяло на Людмила от стъклото.

Тя се ударила в него, но в силата на удара е можела да мине пред колата и тогава я чакала сигурна смърт“, разказва Мария. Въпреки силните болки и на двамата, Симо Тодоров натоварва в ТИР Живкова и моли водача да ги откара в "Пирогов“.

За инцидента съпругът ѝ Иван Славков приживе казва: "Като я видях в "Пирогов“, едва я познах. Беше смляна като кайма. Ужас! Ударила се беше в предното стъкло на колата и имаше силно мозъчно сътресение“.

"За катастрофата се изписаха и изрекоха много измислици – че били наети убийци, че всичко било нагласено. Глупости, това е истината, казана от вуйчо“, споделя още Мария Тодорова.

Катастрофата, която преживява Людмила Живкова на 12 ноември 1973 г., преобръща живота ѝ. Дъщерята на бившия Първи оцелява по чудо. В болницата тя изпада в кома, която продължава повече от месец. Специалистите обясняват, че Живкова има увредени мозъчни клетки с последствие аневризъм.

Поставят ѝ пластина на черепната кутия и ѝ правят повече от десет пластични операции във Франция. Година по-късно червената принцеса залита по източния мистицизъм и окултизма. Тя си отива неочаквано на 21 юли 1981 г. само на 39 години, а кончината ѝ е обвита в мистерия и до днес, пише още "Ретро".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай