Отиде си легендарен седесар, прославил видните габровски фамилии

Цоньо Ботев бе депутат в две народни събрания

Отиде си легендарен седесар, прославил видните габровски фамилии | StandartNews.com

Легендарният седесар Цоньо Ботев, председател на Радикалдемократическата партия, е починал. Това става ясно от публикация в личния му фейбук профил.

"С ДЪЛБОКА СКРЪБ СЪОБЩАВАМЕ, ЧЕ ДНЕС НА 74 год. НИ НАПУСНА ЦОНЬО ГЕОРГИЕВ БОТЕВ...МИР НА ДУШАТА МУ!!!", гласи постът.

Цоньо Ботев е роден на 24 март 1949 година в Сухиндол, Велико Тъпново. Завършил е Априловската гимназия в Габрово през 1967 година, а след това следва (1967 – 1972) в Технически университет в същия град, дипломирайки се като инженер със специалност „Полупроводникова и промишлена електроника“.

Той бе народен избраник от СДС в 37-ото и 38-ото Народно събрание, преди това областен управител на Ловеч, бивш председател на Комисията по метрологичен контрол.

Цоньо Ботев е свидетел на всички процеси и събития, произтекли в България около и в първите години на демократичния преход 1989 до 1998 г. В книгата си „Вадежди и разочарования”, като виден деец на СДС, той споделя преките си впечатления от събития, които са определили за дълго време развитието на България.

Малцина знаят, че Цоньо Ботев е автор на сборника „Габровци!” се състои от две части – част I „Знаменитите габровски фамилии" и част II „Заслужилите, успелите, известните”. В част I е представена информация за представителите на 59 габровски фамилии, които имат съществен принос в развитието на образованието, индустрията, търговията, науката, културата и изкуството не само на Габрово, а и на България, а отделни личности – и на света. Много от тях са участвали в борбите за национално освобождение и за самостоятелна българска църква, както и във войните за защита на българските национални интереси. Не е спестена и информация за представители на отделните родове, с които няма как фамилията да се гордее.

Връзките между отделните родове са преплетени като изделие на развитата от някои фамилии трикотажна индустрия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай