Отбелязват месец на Испания в Кърджали

На 12 май 2023 г. в Кърджали ще гостува Алехандро Поланко, посланик на Кралство Испания

Отбелязват месец на Испания в Кърджали | StandartNews.com

На 12 май 2023 г. в Кърджали ще гостува Алехандро Поланко, посланик на Кралство Испания във връзка с провеждащия се в града „Месец на Испания“. Заедно с него в Кърджали пристигат и  Хайоне Серейхо, заместник-ръководител на мисия, Роберто Хуан Руис, търговски съветник и Тереса Муньос, главен секретар в отдел „Образование“.

 В 10.00 ч. кметът на общината д-р инж. Хасан Азис и директорът на СУ “П.Р. Славейков“ Милко Багдасаров ще посрещнат посланика в училището. За 11.30 ч. е насрочена среща в общината. В 19.00 ч. пред Дома на културата ще има празничен концерт „Почувствай Испания“. Програмата на концерта е предназначена за всички възрастови групи, като включва открити уроци по фламенко, бачата и зумба, огнено шоу и много изненади.

В Кърджали от 13 години се провежда през февруари „Месец на Америка“, като организатори на проявата са общината, посолството на САЩ и дружеството „Приятели на САЩ”. Тази година през месец май за първи път се провежда „Месец на Испания“ в партньорство с посолството на Кралство Испания и СУ „П.Р. Славейков“. 

Идеята  за „Месец на Испания – Почувствай Испания“ се роди след едно предложение на посланика на Испания за откриване на изложба в Кърджали. Програмата за месеца включва културни прояви, които ще спомогнат да се усети традицията и ритъма на иберийската държава.

Освен месеците на Америка и Испания в Кърджали преди няколко години беше организирана и десетдневка на Германия по случай Деня на Кърджали – 21 октомври, под мотото „Германия празнува с Кърджали“.

Общинското ръководство  обмисля тази традиция на опознаване с други народи да продължи като се обявят и месеци на други държави в Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай