Петък,

Отбелязваме 174 години от рождението на Ботев

От: Рачо Рачев, сн. архив -
Отбелязваме 174 години от рождението на Ботев
A
A
A

На 6 януари по нов стил отбелязваме рождението на Христо Ботев - един от най-великите български поети и революционери, който се появява на бял свят преди 174 години.

Ботев живее само 28 години, но остава в националната памет както с творчеството си, така и с революционното си дело.

Роден е в Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е учител Ботьо Петков, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище.

Октомври същата година заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г. Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка.

През 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер. По това време във вестник „Гайда", редактиран от П. Р. Славейков, е публикувано първото стихотворение на Ботев - „Майце си".

От октомври 1867 г. живее в Румъния. Работи в Браила като словослагател при Димитър Паничков, където се печата в. „Дунавска зора". През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Левски.

През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по-късно като сътрудник и съредактор на революционния орган. Започва активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новия орган на революционната партия - в. „Знаме".

През 1875 г. съвместно със Стефан Стамболов издава стихосбирката „Песни и стихотворения". Априлското въстание го подтиква да създаде чета, на която става войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба „Радецки" и на 17 май принуждават капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 г. е последният тежък бой - привечер след сражението куршум пронизва Ботев.

Животът на големия поет и революционер приключва твърде рано, но следите, които оставя в българската история са дълбоки и той няма да бъде забравен никога.

Събитията в чест на Ботев тази година...

В Калофер ще се състои митинг-поклонение. Слово ще произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова. Тържествената церемония ще започне с военен ритуал от двора на  Националния музей „Христо Ботев“. Музеят е изграден на мястото, където се е намирала последната къща на Ботевото семейство. Тя е била разрушена при опожаряването на подбалканския град през 1877 година. По инициатива на калоферското гражданство и родолюбиви българи от цялата страна сградата е възстановена и е открита като музей през 1944 година.

В експозицията, която се очаква днес да бъде посетена от много хора, най-голям интерес предизвикват единствените запазени лични вещи на Ботев - джобен часовник и писалищни принадлежности.

По традиция в днешния ден ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на майката на великия българин Иванка Ботева, намиращ се в двора на музея. Ще прозвучи и първото Ботево стихотворение „Майце си“.

След митинга-поклонение пред мемориалния комплекс „Христо Ботев", извисяващ се над града, ще бъде положен „Гирлянд на славата“.

Във Враца с военен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Христо Ботев.

Някои от традиционните прояви във Враца, свързани с рождената дата на Христо Ботев се отлагат втора поредна година в условията на ограничителни мерки. Днес 174 годишнина от рождението на поета-революционер ще бъде отбелязана с военен ритуал по поднасянето на венци и цветя на паметника му в центъра на града. Освен военнослужещи и представители на институции, своята признателност ще изразят и много врачани.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички