Отбелязахме Световния ден за борба със СПИН

В първия ден на декември из София емблематични сгради светнаха в червено в знак на съпричастност със страдащите от вируса на ХИВ...

Отбелязахме Световния ден за борба със СПИН | StandartNews.com

Световният ден за борба с ХИВ/СПИН беше отбелязан вчера у нас с различни прояви в София и други градове.

В първия ден на декември из София емблематични сгради светнаха в червено в знак на съпричастност със страдащите от вируса на ХИВ. Сред тях бе и Националният дворец на културата.

Денят беше отбелязан с информационни кампании и пунктове за безплатно и анонимно тестване.

А пред църквата „Света Неделя” в столицата доброволци оформиха жива червена панделка – международният символ на анти-СПИН кампанията.

В рамките на инициативата всички граждани и гости на София имаха възможност да получат анонимно и безплатно изследване и консултиране за ХИВ в специален мобилен медицински кабинет, разположен на бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 62-66, в близост до Лъвов мост. До края на кампанията, 55 души се възползваха от възможността да си направят безплатен бърз ХИВ тест и разбраха своя статус напълно анонимно.

Специалисти предоставяха информация как и къде всеки може да провери своя статус с цел ранно откриване на инфектирани лица и своевременното им насочване за лечение. Доброволци от Сдружение „Здраве без граници“ и Фондация „Инициатива за здраве“ раздадоха на всички минувачи презервативи и червена лентичка – световният символ за съпричастност към каузата за превенция на ХИВ/СПИН.

Средногодишно у нас се откриват около 200 човека с ХИВ. По официални данни към месец май 2018 г. инфектираните българи са били 2 810, като над 1/3 от тях живеят в София. Направените прогнози показват, че без интервенции за превенция до 2023 г. броят на лицата с ХИВ инфекция само в столицата ще нарасне от 1028 души към 2017 г. до 1621 души.

„Смятаме, че предстоящото приемане на програмата на Столична община за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции за първи път в София е изключително навременно и ще бъде много положителен знак за ангажираност на Столичната община. Програмата идва в резултат от съвместна работа на Столичната община и неправителствените организации, работещи в сферата на ХИВ. Проектът е съгласуван от Местен обществен комитет по превенция на ХИВ/СПИН, в който членове са както представители на общината, така и граждански структури, и медицински специалисти,“ споделя Анна Любенова, член на управителния съвет и секретар на Фондация „Инициатива за здраве“.

„Неправителствените организации работят предимно с частни донорски средства и по проекти, но до момента не получаваха необходимата институционална подкрепа. Ето защо сега очакваме приемането на програмата по превенция на ХИВ на Столична община. Нейната основна роля ще бъде да допълни и подкрепи Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН. Главно са заложени мерки по издръжка на мобилен кабинет, предоставяне на безвъзмездни помещения, подпомагане на услугата „водене на случай“ – всички от които са от ключово значение за ефективната превенция. Заложени са и кампанийни и здравно-образователни дейности, насочени към младите хора на София,“ допълва Елена Биринджиева, председател на Сдружение „Здраве без граници“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай