Понеделник,

Отбелязаха 140 години на затворите в България

От: Редактори -
Отбелязаха 140 години на затворите в България
A
A
A

Усилията, които полагаме имат една цел – да станем по-добри. Защото обществото очаква повече и отговорностите пред нас са по-големи. Направеното е немалко, но и предстои още много работа. Реформирането на пенитенциарната система изисква всекидневно много сили и време.

С тези думи министърът на правосъдието Цецка Цачева се обърна към служителите от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, които днес честват своя професионален празник и 140-та годишнина от подписването на Привременните правила за учредяване на затворите, съобщават от пресцентъра на правосъдното министерство.

В поздравлението си ресорният заместник-министър на правосъдието проф. Николай Проданов припомни, че пенитенциарната система е основен стожер на държавността, а историята на затворното дело е история на модерна България - с всички нейни силни и слаби страни, успехи и провали.

Главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Васил Миладинов (на горната снимка) заяви, че всяка една годишнина е символ на опит и традиции, прилагани и утвърждавани във времето за развитието и надграждането на българската система за изтърпяване на наказанията.

На тържеството в Централния военен клуб министър Цачева, заместник-министър Проданов и главен комисар Миладинов наградиха началници на затвори, на Областни служби „Изпълнение на наказанията“ и редови служители от системата. Общо 83-ма служители на затворите, арестите и пробационните служби ще получат своите награди на тържества по места.

С подписването на Привременните правила от руския императорски комисар княз А. М. Дондуков-Корсаков през 1879 г. се слага началото на новата наказателно-изпълнителна политика в България и се прави първата крачка към изграждане на модерна за времето си специализирана структура по изпълнение на наказанията. През 2006 г. с решение на Министерския съвет, 29 януари е обявен за професионален празник на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и териториалните й служби.

Днес празнуват над 4000 души, работещи в 12-те затвора и 24 затворнически общежития от открит и закрит тип; в Поправителния дом за непълнолетни момчета към затвора в гр. Враца и Поправителния дом за непълнолетни момичета към затвора в гр. Сливен, както и в 7-те Областни служби "Изпълнение на наказанията".


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички