От Центърът по наркомании настояват за среща с Андреева

От Центърът по наркомании настояват за среща с Андреева | StandartNews.com

София. Няма доклад, в който да се казва, че Националният център по наркомании е неработеща структура и няма забележка за работата му. Това обясни пред БНР директорът на центъра д-р Цвета Райчева във връзка с решението на Министерството на здравеопазването да г закрие..

"Докладът е с наше участие, не е направен от друг. Това, което искам да помоля, е, защото не обичам да се разговаря през медии, ще напишем писмо и каним д-р Андреева и Бойко Пенков да се срещнат нас. Наркоманията по своята същност е хронично рецидивиращо заболяване. Това твърдение, че няма излекувани, касае не само НЦН. Това е укор към цялата система, лекуваща наркоманиите. Изисква се сериозно обсъждане, когато се прави държавна политика. Ако директорката не се харесва, тя се уволнява, не се съсипва клиниката", категорична бе Райчева.

Момчил Василев, директор на дирекция "Национален фокусен център" в Националния център по наркомании също не се съгласи с констатациите, че са неработеща структура.

"Ако говорим за излекувани наркомани, ще дам съвет на министърката да закрие и клиниката по ендокринология, защото няма и излекуван диабетик. Тук не става дума само за управление, а за целостта на звеното. Ако бяха решили да прехвърлят целия Център като част от друга структура, това може да се приеме. Но те разбиват цялата дейност. Работя от 20 години в тази област и съм свикнал с тези неща, но много ме дразнят, защото държавата от много години не прави нищо в тази сфера, а само раздава шамари. Да си погледнат и да кажат - има ли нужда държавата България да работи в сферата на наркоманиите. Липсват истински аргументи", категоричен беше Василев и обърна внимание на апетитността на сградата на Центъра.

Решението миналата седмица на Министерството на здравеопазването да бъде закрит Националният център по наркомании предизвика остри обществени реакции. Министър Андреева заяви, че това е неработеща структура в този си вид и няма излекувани наркозависими от програмите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай