От акцията на ДПС: Тръгнаха първите тирове с помощи за Турция

Според Ахмед Ахмедов пострадалите се нуждаят от храни - варива, консерви, бебешки пюрета

От акцията на ДПС: Тръгнаха първите тирове с помощи за Турция | StandartNews.com

Турция винаги е намирала изход от кризисните ситуации в единството и заедността на нацията. Използвам възможността от ефира на БНТ още веднъж да изкажа съболезнования – моите и на всички членове и симпатизанти на ДПС, на близките на загиналите в тази ужасяваща трагедия. Ние продължаваме да мислим за всички пострадали семейства. Това заяви в интервю за националната телевизия заместник-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, който е и отговорник за кампанията по дарения и за набавяне на стоки от първа необходимост за засегнатите от труса.

Днес ДПС изпраща 3 тира с дарения от Разград, Шумен и Бургас към Одрин, където е базата за събиране на помощи.

ДПС взе решение, изхождайки от мащабите на това бедствие, да организира дарителска кампания. Ние сме в постоянна връзка с посолството на Република Турция в България и с посланик Айлин Секизкьок. С тях направихме списък нужните вещи и стоки.

Вещите, от които хората в Турция имат нужда и които по стандартите на дарителството трябва да бъдат неизползвани, са зимни дрехи и обувки, особено за деца, ръкавици, шапки, препарати за почистване, санитарни и хигиенни материали, памперси, одеяла, газови печки, външни батерии, разказа Ахмедов.

Според него пострадалите се нуждаят и от храни - варива, консерви, бебешки пюрета.

"Основният логистичен център е Хасково. Много близо до самата граница и ние с тирове извозваме даренията до Турция. Във всички области на България нашите областни центрове са превърнати в дарителски пунктове и всички хора в България, които имат желание, могат да даряват към тях", каза зам.-председателят на ДПС.

Той разкри, че към Движението са се обърнали и много български граждани, които искат да дарят парични средства, и вчера ДПС откри дарителска сметка към Търговска банка Д АД. След приключване на кампанията тези средства ще бъдат прехвърлени към турската Агенция за бедствията и изразходвани за нуждите на пострадалите.

"Нашият почетен председател д-р Ахмед Доган още във вторник дари сума в подкрепа на пострадалите. Първи към дарителската сметка преведе сума нашият председател Мустафа Карадайъ, всички народни представители в 48-ото НС направихме дарения. Даряват всички кметове на ДПС, бизнесмени, членове и симпатизанти на ДПС.

"Тази кампания ни показа, че българският народ е съпричастен към тази трагедия в Турция. Искам да благодаря на всички хора с добри сърца за тяхното милосърдие. Размерът на даренията няма значение. Важен е жестът", подчерта Ахмед Ахмедов.

Той каза още, че по данни на ДПС около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали при разрушителното земетресение, много други са пострадали.

По думите на Ахмедов в района на Адана живеят около 30 000 български изселници, които са заминали за югоизточната ни съседка през 50-те години на 20-и век.

"В този засегнат район около Адана има наши стари изселници. Това са около 30 000 души, някой от тях говорят български език, други са възстановили българското си гражданство. По наша информация там имаме около 20 жертви и много пострадали", каза Ахмедов.

Представители на ДПС заминават за Адана, за да направят анализ на нуждите на българската общност там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай