От 1 юли: Ще има ли скок на пенсиите най-малко с 60 лева?

Социалният министър очаква майчинството да се увеличи още в средата на годината

От 1 юли: Ще има ли скок на пенсиите най-малко с 60 лева? | StandartNews.com

При актуализацията в средата на годината ще се вдигнат всички плащания, защо не и минималната работна заплата. Това е малко сложно, защото е според коалиционното споразумение. Но може да се вдигнат социалните плащания - майчинство, пенсии, да бъдат компенсирани заради инфлацията. 

Това заяви социалният министър Георги Гьоков пред Нова тв. 

Според него ще има възможност за увеличение на тези социални плащания, защото инфлацията и събираемостта увеличават постъпленията в бюджета. 

Идеята на това правителство е да вървим към по-малко бедност. Работещите бедни в България са прекалено голям процент. Около 600-700 000 души работят на минимална заплата, може и да са повече заради сивия сектор. Не знам защо работодателите се обидиха от думите на финансовия министър Асен Василев. Те визират некоректните работодатели, е мнението на Гьоков.

Трябва да преодолеем сериозната бедност в България. Правим го и със социалните плащания, и с осигуровките. Поставили сме си задача да направим стратегия за вдигане на доходите - как ще ги вдигнем. Това е записано и в коалиционното споразумение, припомни още Гьоков.

От 1 юли пенсиите трябва да се увеличат с 6,1%. Смятаме да предложим друго действие в бюджета, което да не изкривява системата. Много са възможностите за преизчисляване на пенсиите. Справедливо е чрез осигурителния принос на всяко лице. Но раздалечаваме по-назад във времето отпуснатите пенсии от по-новите. Има и други варианти, но хората пак няма да са доволни.

В момента не искам да създавам свръхочаквания, но искам тези 60 лева ковид добавки да бъдат компенсирани, както и инфлацията също. Такова увеличение не е имало през последните години. Но с комуникационни грешки направихме така, че хората да не ни вярват, призна Гьоков.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай