Сряда,

От 1 юли: Ще има ли скок на пенсиите най-малко с 60 лева?

От: Стандарт -
25958
От 1 юли: Ще има ли скок на пенсиите най-малко с 60 лева?
A
A
A

При актуализацията в средата на годината ще се вдигнат всички плащания, защо не и минималната работна заплата. Това е малко сложно, защото е според коалиционното споразумение. Но може да се вдигнат социалните плащания - майчинство, пенсии, да бъдат компенсирани заради инфлацията. 

Това заяви социалният министър Георги Гьоков пред Нова тв. 

Според него ще има възможност за увеличение на тези социални плащания, защото инфлацията и събираемостта увеличават постъпленията в бюджета. 

Идеята на това правителство е да вървим към по-малко бедност. Работещите бедни в България са прекалено голям процент. Около 600-700 000 души работят на минимална заплата, може и да са повече заради сивия сектор. Не знам защо работодателите се обидиха от думите на финансовия министър Асен Василев. Те визират некоректните работодатели, е мнението на Гьоков.

Трябва да преодолеем сериозната бедност в България. Правим го и със социалните плащания, и с осигуровките. Поставили сме си задача да направим стратегия за вдигане на доходите - как ще ги вдигнем. Това е записано и в коалиционното споразумение, припомни още Гьоков.

От 1 юли пенсиите трябва да се увеличат с 6,1%. Смятаме да предложим друго действие в бюджета, което да не изкривява системата. Много са възможностите за преизчисляване на пенсиите. Справедливо е чрез осигурителния принос на всяко лице. Но раздалечаваме по-назад във времето отпуснатите пенсии от по-новите. Има и други варианти, но хората пак няма да са доволни.

В момента не искам да създавам свръхочаквания, но искам тези 60 лева ковид добавки да бъдат компенсирани, както и инфлацията също. Такова увеличение не е имало през последните години. Но с комуникационни грешки направихме така, че хората да не ни вярват, призна Гьоков.

 

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички