Събота,

Оскверниха бг паметник в Северна Македония

От: Агенция Стандарт -
Оскверниха бг паметник в Северна Македония
A
A
A

Външното министерство е връчило протестна нота на временно управляващия посолството на Северна Македония в София Владимир Кръстевски. Поводът е подмяната на български паметник, съобщават от МВнР.

Срещата е проведена от директора на дирекция „Югоизточна Европа” Ваня Андреева тази сутрин в МВнР.

Дипломатическата мисия на България в Скопие е установила, че е подменен паметник в двора на църквата в село Клепач. Монументът е бил издигнат в чест на войводата Велко Скочивирчето и осем негови четници, загинали при сражение с османски части през 1904 г. Констатирано е, че оригиналният надпис на книжовен български език е бил заменен, премахнати са цели части от автентичния текст и са променени и някои от имената на загиналите четници.

Българската страна е настояла за предприемане на необходимите действия от компетентните власти в Скопие за издирване и възстановяване на оригиналния паметник. Подчертано е било, че подмяната на исторически артефакти представлява акт на унищожаване на автентичния вид на културно-историческо наследство и опит за пренаписване на историята, което буди сериозна загриженост, включително в контекста на необходимостта от стриктно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички