Орлин бие упойки в Сатирата

Орлин бие упойки в Сатирата | StandartNews.com

Орлин Горанов размахва и бучи страховити инжекции като анестезиолога Кольо Донев в "Операцията". Докторът е сред героите на Иво Сиромахов в премиерния спектакъл на Борис Панкин за Сатирата.

Мариан Бачев е хирург доцент, а Тони Минасян е само асистент. Сестрата Мими, в чиято кожа влиза Жанет Иванова, сякаш е излязла от мокрите сънища на мъжете. Маските и гримът са изваяни от маестро Димитър Коклин. Постановката върви с червена точка - заради груб език, натуралистично и еротично съдържание. Сиромахов разказва как се е вдъхновил за поредната си история. След болки в корема той се озовал върху количка на път за операционната. "Всеки се страхува, но моите страхове вземат чудовищни размери. Веднага си представих как Смъртта дебне с косата зад вратата на операционната и как след няколко часа ще бъда мъртъв и ще се пържа в най-страшния казан на ада заради несъмнените си грехове. Мислех си и че съм пропуснал да си взема последно "сбогом" с близките си. Ще си отида ей така, без едно "чао" да съм им казал. Някак невъзпитано е. ... Заслушах се в разговорите на лекарите и сестрите. Говореха си за обичайните всекидневни неща - какъв мач щяло да има довечера, какъв филм били гледали снощи, къде били вечеряли. Бях потресен! Какво коравосърдечие! Каква безчувственост! Изобщо не си давах сметка, че операции като моята за тях са детска игра".

"Операцията" е черна комедия. Много черна. Теми и случки, които се считат за табу, са представени по саркастичен или хумористичен начин, но без да губят своята сериозност. Сюжетът е "медицински" и разкрива какво се случва в родна болница. Преживяваме целия абсурд на мутанта, наречен "здравна система". Защото всички сме пациенти. Смеейки се, се разделяме с миналото. Смеейки се с "Операцията", дано да се разделим с настоящето си! И бъдете здрави, моля ви се!", коментира Борис Панкин.

Лили Маравиля играе балет в "София"

Още една дама от родния Бродуей се оказа умела балетистка - след като Бойка Велкова спечели овации като умиращия лебед, сега Лилия Маравиля овладява тънкостите на сложното изкуство в "Госпожа Министершата". Това се случва в театър "София", а премиера е довечера. За да се впише в протокола на висшето светско общество, героинята посещава какви ли не учители и се обзавежда с любовник. Режисьорът Недялко Делчев динамично и остроумно тълкува репликите и интригите в прочутата пиеса на Бранислав Нушич, разкриваща комедиите и драмите на псевдо първата класа. Под прожекторите ще излязат Мария Статулова и Ириней Константинов, Дария Симеонова и Юлиян Рачков... Асен Мутафчиев - синът на Христо Мутафчиев и Лиза Шопова, е двойка със Симона Халачева. Младокът има сериозен опит в киното, сега е ред на сцената.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай