Орландо като "гейска му работа"

Орландо като "гейска му работа" | StandartNews.com

Татяна Ваксберг, Дойче веле

Помните ли Магдалена Ташева? Това е депутатката от "Атака", която беше казала, че бежанците са канибали. Сега тя направи ново откритие - че на гей общността в Орландо така й се пада. Ето точните й думи: гей клубът в Орландо бил "съсредоточие на блудства и разврат". И още: "Инцидентът ще бъде употребен за криминализиране на хомофобията". От цитатите се разбира, че на втория ден след кървавата баня в Орландо масовите подигравки с жертвите, които заляха социалните мрежи и форумите, са на път да си намерят и политическо представителство.

Реакциите са породени от убийството на поне 49 души в гей клуб в Орландо, което беше извършено от 29-годишния Омар Матийн. Първоначалните съобщения гласяха, че убиецът се е идентифицирал с Ислямска държава. Впоследствие властите уточниха, че все още не е ясно дали Матийн е боец на терористичната организация или просто е бил вдъхновен от нея. Последните данни бележат допълнително отдалечаване от първоначалната теза - бившата жена на Матийн твърди, че той е имал хомосексуални наклонности, очевидци свидетелстват, че неведнъж е посещавал гей клуба в Орландо, а полицията разкри, че е ползвал апликации за запознанства с мъже. Бащата на убиеца смята хомосексуалността за престъпление, но не оправдава убийството - това се разбира от негов видеокоментар, публикуван във Фейсбук.

Ето как отекна всичко това в българските форуми и в социалните мрежи. Най-масовата реакция е омаловажаване на престъплението, тъй като жертвите са от общността ЛГБТ. Малко примери*: "Гейска му работа, повечето обичат да преекспонират нещата" (от форума на "Дневник"); "Я колко шум за някакви си педерасти - те отдавна трябваше да бъдат в психодиспансери, а не да си развяват гащите по света" (от форума на "Сега"); "Големата работа, че утепали неколко анално зависими" (от форума на "Актуално").

Другият вид реакция е сходна с тази, която се среща и в руските медии: за насилието срещу жертвата е обвинена самата жертва. Твърди се, че свободата на хомосексуалните прояви сама по себе си е достатъчна, за да отприщи насилие от страна на "дълго търпелите ги нормални хора". Като проекция на това разсъждение се предполага, че хомосексуалността ще бъде "забранена", щом води до такива реакции. Ето примери: насилието е провокирано от "европейските либерасти" (от форума на "Офнюз"); Матийн е нападнал гей клуба, защото "не може да понася педерастите" (от форума на "Актуално"); "Ееее, то имало полза от талибаните, 50 педала по малко. И в Европа ще започне чистката на педали, много се навъдиха. Това време наближава, къде ще бягат, щом и в САЩ ги трепят?" (пак от форума на "Актуално").

Тази логика се нарича "обвиняване на жертвата" - класически хейтърски заместител на аналитичния и правов подход към едно престъпление. Пренесен на български терен, той звучи така: Не разрешавайте публични прояви на хомосексуалността. Не виждате ли докъде води това? Тезата, че е по-добре да се покриеш, за да не ядосаш някого, не е нова за България. Тя съществува от десетилетия и се прилага при всяко значимо решение, което предстои да бъде прието в условията на разделено общество. Така беше с членството в НАТО (не бива да отиваме там, защото ще разсърдим Русия), така беше и с признаването от страна на ЕС, че военното крило на Хизбула е терористична организация (не бива да гласуваме "за", защото ще ни нападнат разлютени терористи). Същото може да се случи и сега - не бива да даваме права на общността ЛГБТ, защото ще ядосаме терористите или дори "нормалните хора".

"Инцидентът", както го нарича Ташева, се случи във време, когато предстои традиционният "София прайд" - на 18 юни. Срещу него традиционно се обявяват националистическите партии. Една от тях (ВМРО) в началото на седмицата поясни, че е противник не само на Прайда, но и на повдигането на темата за еднополовите бракове. Нищо, че за разлика от повечето демократични страни, където е узаконено или съжителството, или бракът, в България тази тема изобщо не е обект на сериозен дебат. Именно тук е рискът за българската публична среда - че събитията от Орландо отекват по онзи изкривен начин, който спира разговора, вместо да го отвори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай