Орешарски: Големият резерв за БГ-икономиката е енергийната ефективност

Орешарски: Големият резерв за БГ-икономиката е енергийната ефективност | StandartNews.com

София. "С Кони Хедегор се съгласихме, че големият резерв за българската икономика е енергийната ефективност", заяви министър-председателят Пламен Орешарски след като беше на работна среща с европейския комисар за действия по климата Кони Хедегор, предаде Фокус.

В рамките на разговора са били обсъдени въпроси от дискусията, която тече в момента в европейски мащаб за климатичните цели за следващите 15 години в Европа. "Подчертах пред комисарката, че ние принципно подкрепяме намаляването на емисиите и подобряването на всички екологични параметри. В същото време запазваме известен скептицизъм по отношение на крайните цели. Считаме, че те могат да не бъдат толкова амбициозни", изтъкна Орешарски.

Премиерът заяви, че България ще продължи да взима активно участие в дебатите с оглед на по-равномерното разпределение на тежестите между държавите-членки. По думите му, заедно с климатичните цели те трябва да бъдат балансирани и с целите на икономическото развитие и да не допринасят за влошаване на конкурентноспособността на европейските икономики като цяло.

„Съгласихме се и двамата, мисля, че големият резерв особено за българската икономика е енергийната ефективност. Имаме големи резерви и ще продължим да работим по отношение на подобряване на параметрите на енергийната ефективност – един показател, по който България изостава значително", каза още Орешарски.

Самата Кони Хедегор нарече срещата с премиера "интересна и конструктивна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай