Операция "Помак"

Смолянският пчелар Ефрем Моллов стана новият Яне Янев

Операция "Помак" | StandartNews.com

Смолян. "Поемам ангажимент да работя за две ключови неща - единението на българския народ и просперитета на родопчани и Република България като цяло". Това обеща Еврем Моллов през пролетта в навечерието на парламентарните избори. Шефът на европейски институт "Помак" бе водач на листата на коалиция "Горда България", а зад него бяха подредени други негови съратници. В коалицията институтът влезе като част от "Свободен народ" - социалдемократическа партия, близка до бившия съветник в ДАНС Алексей Петров.

В последните седмици 42-годишният смолянски пчелар обиколи тв студията със странната вест, че прави партия ПОМАК, която да защитава потъпканите права на изстрадалия помашки народ. Институтът "Помак" като цяло може да се разглежда като положително културно явление - той свързва чрез интернет платформи и социални мрежи българите мюсюлмани в България, Турция и Гърция, събира ценна книжнина и етнографски материали.

Самият Ефрем започва кариерата си като учител, а впоследствие става директор на Училището по туризъм в Смолян. След което се захваща с пчеларство и любителски архивни проучвания. Моллов и компания обаче напоследък се занимават с научни шарлатанства - изобретяване на митологична история, различна от българската. Пчеларят с математическо образование дори съчини брошура, според която помаците са преки потомци на персийския шах Кир Велики, вероятно огнепоклонници и дуалисти, които насила са приели исляма. Той тълкува покръстването, извършено от княз Борис, като предателство към старобългарската държава, а дейността на Кирил и Методий също определя като разрушителна. Шефът на "Помак" съвсем сериозно твърди, че в България не живеят турци, а само помаци. Всъщност в последните години историческата литература познава и по-странни халюцинации, отпечатани на хартия.

Политическата кампания на Ефрем Моллов обаче прилича все повече на съзнателна провокация към националните чувства в Родопите и подхранване на страховете от сепаратизъм. Вчера например пчеларят отиде на представяне на история на МОСАД и подхвърли за съществуването на тайнствена помашка агенция за сигурност, която спирала заговори и черни операции срещу България. Подобни изцепки говорят, че бъдещата партия вероятно ще играе роля, сходна с тази на прословутите братя Юзеирови от Лудогорие - дразнител и интригант, насочващ националистическия и етническия вот в определени посоки. Редно е да се отбележи, че Моллов поне засега не се ползва с особено доверие - на 12 май за него гласуваха едва 655 души в цялата Смолянска област.

Хората в Родопите не са нито невежи, нито наивници, нито се плашат, че в началото на ХХI век в една европейска страна могат да им приложат нов "възродителен процес". От върховете на планината се вижда, че това е поредният политически въжеиграч, скроен по тертипа на Яне Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай