Опасност за България? Говори новият военен министър

Той не иска да вижда възможност за реална ядрена война

Опасност за България? Говори новият военен министър | StandartNews.com

Новият военен министър Драгомир Заков обяви в ефира на "Нова телевизия", че няма нужда от мобилизация в България.  "Определението за случващото се в Украйна го даде и международната общност, не е нужно аз да го давам, но  все пак - то категорично е война. А тя е вследствие на въоръжено нападение от страна на Руската федерация", коментира той ситуацията в Украйна. И подчерта, че към момента няма данни за конкретна военна заплаха спрямо България.

На въпрос им ли риск от ядрена атака той отговори: "Иска ми се да няма. Има паритет в ядрените сили в света. Това означава, че ако има ядрена война, тя не може да бъде спечелена от никоя от страните и ще бъде безсмислена. Ядрените оръжия имат възпиращ елемент. Личното ми мнение е, че руският президент използва това като разменна монета и засилване на бъдеща преговорна позиция.

Иска ми се да вярвам, че няма други намерения, тъй като ядрена война не би могла да бъде спечелена от когото и да било. Нека не плашим хората с неща, които са някаква фикция и засилване на преговорна позиция. Не е необходимо да се мисли в тази посока. Анализират се данните и в България, и на равнище НАТО".

Заков за пореден път подчерта, че изпращането на повиквателни на мъже у нас няма нищо общо със ситуацията в Украйна. "Категорично няма военна мобилизация, няма и причина за това. Става дума за съвсем стандартна процедура, която се случва два пъти годишно и се планира предварително", обясни министърът.

Той подчерта, че НАТО има планове за отговор на всеки етап на всяка една развиваща се криза. Към момента страната ни не е поискала разполагане на допълнителни сили, но това не изключва възможността такива да пристигнат, ако се наложи. "Не мога да кажа в конкретния момент дали това е необходимо - зависи от развитието на кризата и от това дали има конкретни заплахи към съюзниците", обясни министърът на отбраната.

Той заяви, че не изключва възможността първоначално предложения за наследник на Стефан Янев - Тодор Тагарев, да започне да се присъедини към екипа на Министерството на отбраната. 

"Стефан Янев не го познавам от сега. Работили сме с него дълги години - бях посланик в НАТО, а той беше министър. Имаше много колегиално предаване, със съответната информация", подчерта Заков.

 

"Война може да се води по много начини, включително и с невоенни средства, например - в киберпространството", допълни Заков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай