Опасност - скок на заразеното пилешко месо

За това съобщиха от Агенцията по безопасност на храните.

Опасност - скок на заразеното пилешко месо | StandartNews.com

Отчита се ръст на сигналите за заразено със салмонела пилешко месо от Полша. За това съобщиха от Агенцията по безопасност на храните.

 

 

 

Справка в системата за бързо оповестяване показва, че почти всяка седмица, след направени изследвания, инспекторите унищожават десетки тонове заразено месо.

От началото на годината досега инспекторите от Агенцията по храните са взели над 1400 проби от пилешко месо, внос от Полша. В 26 от тях е открита салмонела. За сравнение, за миналата година случаите са три.

От общо 26 проби със заразено месо, само 10 са от опасните видове салмонела, останалите 16 са за щамове, които не са опасни за човешкото здраве. Въпреки това ветеринарите оповестяват всички случаи и предприемат унищожаване на заразеното месо, съобщи БНТ.

„Салмонелата, която сме установили, е в различни разфасовки - и при цяло пиле, както и при различни видове разфасовки - бутчета, крила, филе, навсякъде“, обясни д-р Кремена Стоева, Дирекция „Контрол на храните" БАБХ.

„Ако се установи наличие на салмонела това месо се насочва за термична обработка или за унищожаване. Така че хората трябва да бъдат напълно спокойни, трябва да е ясно, че няма опасност птиче месо със салмонела от Полша в момента да се търгува на българския пазар“, добави Стоева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай