Опасно време. Готви ни изненада

Жълт код в половин България

Опасно време. Готви ни изненада | StandartNews.com

Внимавайте днес. Времето е опасно, а и ни готви изненади. Жегата на места ще се усеща като 40 градуса.

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в 16 области на страната. Най-горещо се очаква да бъде във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Кърджали, Благоевград и Пазарджик. Максималните температури ще са между 32°С и 37°С, в София - около 32°С, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Около и след обяд над източните и планинските райони ще се развие купеста облачност и на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен, североизточен вятър.

По Черноморието ще бъде слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали. Ще продължи да духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимални температури: 28°С - 31°С. Температурата на морската вода е 25°С - 26°С. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

В планините времето ще бъде слънчево, след обяд - с купеста облачност. На отделни места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 25°С, на 2000 метра - около 19°С.

В неделя краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, ще има на повече места след обяд. Вятърът от североизток ще се усили, ще е умерен, в източните райони - временно силен. Температурите ще се понижат слабо.

В понеделник ще бъде предимно слънчево, в следобедните часове - с купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Вятърът ще остане североизточен, в източната половина от страната - умерен. Температурите ще се повишат и в повечето райони максималните ще са между 31°С и 34°С.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай