Опасна игра с ваксините

Всеки пропуск в календара може да доведе до взрив на епидемия

Опасна игра с ваксините | StandartNews.com

Бум на магарешка кашлица ни чака през лятото, алармира в понеделник проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Коклюшът е особено опасна за бебетата, като при тях може да доведе дори до смърт. А лекарите се тревожат, че модната напоследък тенденция майките да не ваксинират децата си, може да доведе до епидемия. Защо са важни имунизациите? Пред "Стандарт" разказва епидемиологът д-р Петър Кътев.
--------------------------------------------
Световната здравна организация (СЗО) определя профилактичните имунизации и чистата питейна вода като фактори, които оказват най-съществено влияние върху здравето на цялото човечество. Дълъг и труден е пътят, извървян от медицинската наука при откриването и усъвършенстването на ваксините, чрез които човек е постигнал пълен триумф над редица тежки и масово разпространени заразни болести. В своята двувековна история имунологията се утвърди като водеща медицинска дисциплина, за която са отдали своя труд, знания и живот такива гениални учени като Едуард Дженер, Луи Пастьор, Роберт Кох, Иля Мечников, Гастон Рамон и безброй още микробиолози, вирусолози, биолози, генетици, епидемиолози.
В последно време толкова сме свикнали със заливащата ни посредственост и пошлост, че не забелязваме изявления и публикации на материали, които се стремят с

необяснима агресивност и некомпетентност

да отричат едно от върховните постижения на човешката цивилизация, на световната медицинска наука и практика за съхраняването на човешкия живот, по пътя на имунопрофилактиката на редица заразни болести. Така на 6 февруари 2014 г. по една от водещите телевизии млад божи служител отец Евгений за втори път не само отрича ваксините, но проповядва родителите да не имунизират децата си, така както той е направил с две от своите. Наглостта му достига дотам, че определя ваксините като "рожба на Сатаната". Така той нарушава шестата Божа заповед: "Не убивай", защото поведението му означава допускането на епидемии и смърт. Въпросът е ще вземе ли Светият синод на БПЦ отношение към това поведение?
Не отслабва и активността на някои световни и наши хомеопати да дискредитират ваксините, като хвърлят съмнение за тяхната ефективност и безвредност. Те предлагат

родителите сами да преценяват

необходимостта от имунизация на децата им. Да отричаш имунопрофилактиката и да предлагаш тя да бъде заменена с користно рекламирани алтернативни методи, включително хомеопатия, следва да се разглежда като недоимък на медицински познания и прозрачни търговски цели.
При сегашните положителни резултати на приложната имунология и съвременното техническо развитие на планетата Земя не можем да допуснем милиони хора да боледуват и умират от болести, срещу които има ваксини. Сега в резултат на масовата имунопрофилактика далечен спомен са такива тежки заразни болести като едра шарка-вариола, детски паралич, тетанус, дифтерия, морбили, заушка и рубеола. Практиката показва, че всеки пропуск в пълното обхващане на подлежащите на имунизация води до макар и ограничени епидемични взривове със смъртни случаи. Такъв е и случаят с епидемия от

морбили със смъртни случаи през 2010 г.

и то при неимунизирани деца предимно в малцинствените квартали. В България има натрупан опит при провеждането на имунизациите. Ние сме първата страна в Европа, която със собствена ваксина ликвидира едрата шарка през 1928 г., а в световен мащаб това става през 1977 г., когато на 26.10 е отбелязан последният заболял в Сомалия. Трябва ли отново да напомним, че преди масовата имунопрофилактика у нас са боледували в отделни години от детски паралич и дифтерия до 3000 деца, а от морбили, коклюш, заушка и рубеола - до десетки хиляди. Отделно от тетанус всяка година са умирали до 130, а след имунизацията на населението до 75-годишна възраст имаше 1 починал на няколко години.

Д-р Петър Кътев - епидемиолог - тел. 9548536
Кв. "Ив.Вазов" ул. "П.Каравелов" бл.20 вх.Б

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай