Опашката на "Киарън" помете България. Жертви и разрушения (ОБЗОР)

Торнадо вилня в Североизточна България

Опашката на "Киарън" помете България. Жертви и разрушения (ОБЗОР) | StandartNews.com

Мрачната прогноза на синоптиците за опустошителни последствия от бурята „Киарън”, чиято опашка удари България днес, се сбъднаха. В цялата страна валеше като при потоп. За 12 часа от небето се изсипа по-голямо количество вода, отколкото за месец.

Торнадо вилня в Североизточна България. Двама души загинаха, а в село Лъвино край Исперих смерч остави над 150 къщи без покрив. Обявено е бедствено положение.

Бурята остави без ток хиляди домакинства в Смолян и околните села. Скъса кабели и изпочупи много електрически стълбове. Паднали дървета затвориха пътя от село Катраница към Смолян.

Ураганният вятър не пожали областта, като отнесени бяха покриви в селата Полковник Серафимово и Горна Арда.

В Катраница вятърът също отнесе покривите и изпочупи прозорците на почти цялото село.

Стотици дървета бяха изкоренени, някои падаха върху коли.

Шахтите се запушиха, улиците се наводниха. Оранжев код беше обявен в цялата страна, но положението стана критично в следобедните часове – предимно в Шуменско, Смолянско, Казанлъшко и Сливенско.

Вятър с пориви над 100 км в час и пороен дъжд имаше в Сливенско. По данни на обсерваторията в града количествата валежи е над 12 литра на кв.м.

Подадени са десетки сигнали за счупени клони и изкоренени дървета. Екипи на пожарната се включиха в разчистването, а от полицията ограничиха временно за движение най-засегнатите участъци.

На пътя Сливен – Петолъчката част от дърво се стовари на пътя – пострада лек автомобил, а шофьорката се размина само с уплаха.

Измерените количества дъжд в Казанлък са близо 25 литра на кв.м. В обедните часове, в близкото село Енина падна ситна градушка. А по много от пътищата в областта имаше счупени клони и паднали дървета.

В столицата екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са реагирали на пет сигнала, свързани със завирявания в районите „Красна поляна“, „Витоша“ и „Кремиковци“. Няма опасност от преливане на реките. Има обаче засилен контрол върху фирмите, чиято задача е да почистват шахтите от паднали листа.

В Перник проливният дъжд е причинил наводнения както в центъра, така и в някои квартали. От общината съобщават, че към момента в повечето от критичните участъци водата се е оттекла.

След силните порои в Шуменско има жертви - мъж е затрупан от паднала стена на стопанска постройка в село Развигорово, а друг е застигнат по време на бурята във Велики Преслав. Вторият починал мъж е отишъл в покрайнините на града, за да посрещне животните си от паша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай