Събота,

Омбудсманът: В топ 10 сме по тормоз и насилие в училище

От: Агенция Стандарт -
116
Омбудсманът: В топ 10 сме по тормоз и насилие в училище
A
A
A

„България е в челната десетка на държавите, които са силно засегнати от тормоз и насилие в училище. Проблемът се е задълбочил и заради пандемията“, каза омбудсманът на България Диана Ковачева след онлайн дискусия по темата.

Според нея изолацията прави децата по-агресивни и ролята на учителите трябва да се засили.

Според нея физическото насилие не е единствената форма, а има емоционално.

„Психологическо насилие се оказва също голяма част от проблема. 50% от децата миналата година са заявили, че са били жертва в училище точно на такъв тип насилие от свои връстници“, обясни Ковачева, цитирана от bTV.

Според нея е много важна и реакцията в училище, както и на психолозите:

"Смятам, че трябва да се промени подходът, защото родителите и учителите, както и децата, които ми пишат, казват, че единственият начин да се спасиш от насилието в училище е да се преместиш в друго. Тоест механизмът за превенция на насилието не работи. Така че моето конкретно предложение е да се уплътнят часовете на класния ръководител и да имат по-добра роля, по-силна роля, да говорят повече с децата и да обсъждат, преди да ги наказваме за това, че качват клипове в социалната мрежа.“

Ковачева коментира и че трябва учителите да се обучат да разпознават насилие.

„Тоест очевидно трябва да започнем от нулата, толкова години след като отдавна сме констатирали, че насилието е много тежък проблем в училище. Така че да трябва да има рамка, но според мен трябва да се работи с  учителите и те да бъдат обучавани. Ако някъде някой е обсъждал тези брутални видеоклипове с децата в училище, вероятно това е било по инициатива на самия учител. А не защото системата го изисква, тоест някъде децата ни пропадат в системата, в която насилието продължава да съществува без някакви конкретни последици“, каза още омбудсманът.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички