Омбудсманът: Нямаше нужда от нов Изборен кодекс

Омбудсманът: Нямаше нужда от нов Изборен кодекс | StandartNews.com

София. Омбудсманът на България Константин Пенчев заяви, че макар и подобрен, новият Иборен кодекс е версия на предишния. Той е убеден, че е било възможно същият резултат да се постигне с поправки в стария кодекс.

"Присъствахме на лекции, на които се говореше за нови модели и системи, защо беше целият шум", запита омбудсманът, според когото нищо не е останало от гръмко заявените намерения. Той изрази съмнение, че преференциите за евровота ще заработят. "Да видим дали ще има поне един избран преференциално депутат", заяви Пенчев пред ТВ7.

Той смята, че същото се е случило и с проекта за нов Наказателен кодекс (НК), който беше внесен в Народното събрание (НС) в края на януари и по който предстоят обсъждания. "Ако през март и през юни гражданите пренапишат Наказателния кодекс като концепция, какво може да направи парламентът по внесения вече проект, тези обсъждания трябваше да станат преди внасянето", изрази съжаление за пропуснатата възможност омбудсманът.

Пенчев посочи, че липсва стратегия и програма и в демографската политика. "Никой не приема сериозно демографския проблем, гледат го на парче. Той не е работа на чиновници в министерство. Това е въпрос на политика, която да се възпроизвежда от мнозинство на мнозинство".

Омбудсманът на България припомни, че след като гражданските протести у нас започнаха преди година, предизвикани от потребителски проблеми, а през май 2013 г. той внесе в парламента доклад в защита на потребителите с предложения как да бъдат решени проблемите, до този момент няма отговор и докладът така и не е разгледан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай