Вторник,

Огромна опашка за Гоце Делчев, цената му се удвои за часове

От: Редакция, снимка: Нова тв -
1367
Огромна опашка за Гоце Делчев, цената му се удвои за часове
A
A
A

Огромна опашка от желаещи да се сдобият с юбилейната сребърна възпоменателна монета "150 години от рождението на Гоце Делчев" се вие днес пред Българската народна банка.

Стотици граждани чакаха часове наред, за да се сдобият с монетата на цена от 108 лева. Някои от тях заявиха, че са дошли още в 4.30 сутринта. Други посочиха, че са дошли в 7.00 ч., а до 11.00 ч. все още не бяха преминали на опашката по стълбите пред БНБ, съобщи БТА.

Полиция пропуска желаещите да се сдобият с монетата на две гишета в банката. На място има и кола на жандармерията. Всеки има право да закупи най-много по две монети. Тиражът на сребърната монета с номинал от 10 лева е 3000 бройки.

Предприемчиви търговци са публикували обява за продажбата на монетата още вчера - 16 януари - ден преди официалното й пускане в продажба. Обявата може да бъде видяна в популярни интернет сайтове, където находчиви търговци, са я обявили за продан на двойна цена.Основен мотив за закупуването на сребърната юбилейна монета е нейната колекционерска стойност.

Междувременно и в интернет тръгнаха търгове за монетата с начална цена от около 150 лева. Въприеки, че тя все още се продаваше на касите на БНБ за 108 лева, паралелно течеше и онлайн наддаване за нея като цената ѝ стигна 200 лева.

Ето какво разказаха пред репортер на БТА част от чакащите на минусови температури граждани:

18-годишният Иван Славов посочи, че Гоце Делчев е любимата му историческа личност и затова желае да притежава нещо, свързано с него. "Аз не колекционирам монети, но това, че е с лика на Гоце Делчев ме мотивира да я купя", каза той. Полина Тодорова, която е на 23 години, смята че монетата е много ценна. "Тя има колекционерска стойност за мен. Знам, че Гоце Делчев е изобразен на нея", посочи Тодорова.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички