Огромна опашка за Гоце Делчев, цената му се удвои за часове

Монетата вече се продава за 200 лева на вторичния пазар

Огромна опашка за Гоце Делчев, цената му се удвои за часове | StandartNews.com

Огромна опашка от желаещи да се сдобият с юбилейната сребърна възпоменателна монета "150 години от рождението на Гоце Делчев" се вие днес пред Българската народна банка.

Стотици граждани чакаха часове наред, за да се сдобият с монетата на цена от 108 лева. Някои от тях заявиха, че са дошли още в 4.30 сутринта. Други посочиха, че са дошли в 7.00 ч., а до 11.00 ч. все още не бяха преминали на опашката по стълбите пред БНБ, съобщи БТА.

Полиция пропуска желаещите да се сдобият с монетата на две гишета в банката. На място има и кола на жандармерията. Всеки има право да закупи най-много по две монети. Тиражът на сребърната монета с номинал от 10 лева е 3000 бройки.

Предприемчиви търговци са публикували обява за продажбата на монетата още вчера - 16 януари - ден преди официалното й пускане в продажба. Обявата може да бъде видяна в популярни интернет сайтове, където находчиви търговци, са я обявили за продан на двойна цена.Основен мотив за закупуването на сребърната юбилейна монета е нейната колекционерска стойност.

Междувременно и в интернет тръгнаха търгове за монетата с начална цена от около 150 лева. Въприеки, че тя все още се продаваше на касите на БНБ за 108 лева, паралелно течеше и онлайн наддаване за нея като цената ѝ стигна 200 лева.

Ето какво разказаха пред репортер на БТА част от чакащите на минусови температури граждани:

18-годишният Иван Славов посочи, че Гоце Делчев е любимата му историческа личност и затова желае да притежава нещо, свързано с него. "Аз не колекционирам монети, но това, че е с лика на Гоце Делчев ме мотивира да я купя", каза той. Полина Тодорова, която е на 23 години, смята че монетата е много ценна. "Тя има колекционерска стойност за мен. Знам, че Гоце Делчев е изобразен на нея", посочи Тодорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай