Огромен проблем в транспорта. Решението на Фандъкова

Обещава, че ще има заплати

Огромен проблем в транспорта. Решението на Фандъкова | StandartNews.com

До актуализацията на държавния бюджет заплатите на работещите в софийските транспортни дружества са осигурени, потвърди кметът Йорданка Фандъкова. В момента се плащат само заплати и част от горивата.

Фандъкова поиска и компенсации за задълженията на градския транспорт, които са в размер на 144 милиона лева, както и компенсации за повишените цени на тока:

"И тази година 170 милиона лева от бюджета на общината дадохме за подкрепа на градския транспорт. Това са 36 процента от собствените данъчни приходи. Данъците на хората отиват в почти 40 процента за градския транспорт. Разбирате, че това пък лишава от средства други обекти.

В същото време обаче те продължават да трупат загуби. Възложили сме им и ги контролираме за пълна оптимизация на разходите. Те в момента всъщност плащат само заплати и част от горивата. Нищо друго. Направиха оптимизации и продължават да правят оптимизация на персонала. Има дружества с 10 процента вече съкращения на персонала", каза Фандъкова.

В 17:00 часа с представители на транспортните общински дружества в София ще се срещне ръководството на синдиката КТ „Подкрепа“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова очаква и методика за индексация на строителните материали от държавата, за да може общината да се разплаща със строителните дружества, които поддържат и ремонтират инфраструктурата в града.

Стйна ясно, че седем фирми са подали заявление за прекратяване на договорите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай