Одитът в столичната Спешна помощ откри сериозни нарушения

Одитът в столичната Спешна помощ откри сериозни нарушения | StandartNews.com

Часът на тръгване и пристигане на линейката при починалата жена е бил подправен

София. Редица сериозни нарушения излязоха наяве след извършения одит в столичната Спешна помощ. Часът на тръгване и пристигане на линейката при Елизабет Димитрова, която почина, е бил подправен, каза пред БНР председателят на Изпълнителната агенция "Медицински одит" д-р Симеон Василев.

Близки на починалата фотографка твърдят, че се обадили на тел. 112, а линейката пристигнала 55 минути след това.

Липсата на екипировка в линейката, което означава не добра организация на екипа при тръгване към пострадалата жена, е друго нарушение, което намира одитът, изтъкна Василев. Екипът не е постъпил професионално при пристигането на място, не са извършени всичките действия за установяване на смъртта на жената, каза още той и уточни, че на покойната не са направени реанимационни действия.

Липсата на кадрова обезпеченост също е предпоставка за оставката на директора на Спешна помощ, каза директорът на "Медицински одит".

25 лекари без специалност работят в Центъра за Спешна медицинска помощ-София (ЦСМП-София) към 31 декември 2013 г. С това не са спазени изискванията на медицински стандарт "Спешна медицина", показват още данните от проверката, оповестени от пресцентъра на здравеопазването.

Във вътрешните правила за определяне на работната заплата на работниците и служителите в ЦСМП – София не са включени множество процеси и дейности, както и контролни процедури, системи и методи за оценка на работните места и на длъжностите, определянето на индивидуалните работни заплати в зависимост от приети критерии за сложност и отговорност на изпълняваната работа, образователна степен, придобитата допълнителна квалификация, професионален опит и др.

Друго сериозно нарушение е, че не са изготвяни длъжностни разписания ежегодно за съответната година в съответствие с утвърдения бюджет на Центъра, не са били на лице поименни разписания при промяна на началните работни заплати и при промени в състава на центъра. Изискването, според което "структурата на центъра и щатното разписание по длъжности се утвърждават ежегодно от министъра на здравеопазването по предложение на директора, което се отправя в срок до 10 януари на текущата година" не е било спазвано.

Структурирането на екипите на ЦСМП-София не съответства на съответните изисквания. В трудовите договори на служителите също са на лице проблеми, като например, това че за назначаване на мед. служители и шофьори не е посочен вида на екипа в който се назначават. 15 лица, пък са вписани два пъти в поименното разписание в две различни структурни звена. Допускано е и шофьори, неотговарящи на минималните изисквания за заемане на длъжността да работят в ЦСМП - София, обясняват още от Министерство на здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай