Вторник,

Обявиха най-добрата диета за 2023 г.

От: Стандарт -
1583
Обявиха най-добрата диета за 2023 г.
A
A
A

От край време диетите и режимите за хранене се използват както за коригиране на теглото, така и за възстановяване на здравето. Не случайно съществува сентенцията "Човек е това, с което се храни".

Съществуват обаче най-различни подходи, което обърква човек, кой от тях е най-подходящ за него. Ежегодно обаче се прави класация на диетите, според ползите им.

За шеста поредна година средиземноморската диета е обявена за най-добрия начин на хранене през 2023 г. от US News & World Report. Средиземноморската диета заема първо място в категориите "Най-добра диета за здравословно хранене" и "Най-добра растителна диета", се казва в доклада.

Средиземноморската диета се счита за една от най-здравословните диети в света от десетилетия. Зеленчуци, зехтин, чесън, домати са само част от храните, без които не може да се представи средиземноморската диета и всички те са много здравословни и леки.

Второто място си поделят диетата "dash" като най-добра за здравето на костите и ставите и флекситарната диета, третото място е "mind" диетата, а четвъртото е "TLC" диетата, която понижава холестерола.

"Ние винаги търсим повече здравословни проблеми, които можем да разрешим с диета. Но често няма достатъчно научни данни, за да се обясни връзката между диетата и здравето", казва Гретел Шулер, която ръководи годишните класации за хранене.

"Здравето на костите и ставите обаче е област, в която има много научна литература. Ние също така осъзнаваме, че нашето население застарява, така че е важно да се съсредоточим върху храненето, което може да подобри качеството на живот на възрастните хора", каза още Шулър.

Тази година бяха взети предвид само 24 диети вместо 40, анализирани през предходните години. Пет диети от миналогодишния списък – вегетарианска, веганска, скандинавска, традиционна азиатска и с гликемичен индекс, бяха включени от съдиите в средиземноморската и други диети поради техните основни принципи на растителна основа./Zdrave.to

Какво представлява Средиземноморската диета

Средиземноморската диета не изисква огромни усилия и цялостна промяна в режима ни. Всичко, което трябва да направим като за начало, е да се ориентираме към похапването на повече вкусотии от средиземноморската кухня - плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, зехтин, риба, морски дарове и бобови растения.

Тази диета е базирана на всички традиционни за тези земи храни през 60-те години на миналия век. От Гърция до Италия - просто взаимствайте от тяхната култура на хранене и няма да сбъркате.

Изследователи разкриват, че хората, живели там по онова време, са били осезаемо по-здрави от американците и са били много по-малко застрашени от опасни болести.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com