Обясниха кои пенсионери ще получат по-голямо увеличение

Средното повишение на парите за старост ще е 12,9%

Обясниха кои пенсионери ще получат по-голямо увеличение | StandartNews.com

В Бюджет 2022 е заложено преизчисляване на пенсиите

„Увеличението е от 8,8 до 22,3% за различните пенсии. Средното увеличение на пенсиите е 12,9%", обясни заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров в предаването "Лице в лице" по бТВ.

По думите му това не означава, че всички хора ще получат точно по 12,9% повишение. "Естествено е да има различния в увеличението, което всеки получава, защото едни хора са работили 15 години, а други - 40 години“, обясни Лазар Лазаров.

Той увери, че възрастните хора ще продължат да взимат COVID добавка до юни месец, включително.

Относно планираното вдигане на максималния осигурителен доход Лазаров изтъкна, че има ръст при средната работна заплата и този фактор не може да се подмине

„Максималният осигурителен доход представлява освен граница, върху която лицата се осигуряват, и граница, върху която се изчисляват и обезщетенията“, обясни той.

„Основната причина, заради която се увеличава МОД не са приходите в бюджета, а обезщетенията, защото утре, когато някой излезе в болничен, неговите болнични ще бъдат върху по-висока сума“, каза Лазаров. 

Според зам.-министъра не е вярно, че целият IT сектор е срещу повишаването на максималния осигурителен доход. Според него са проведени редица разговори с представители на бранша и те не са на едно мнение по темата.

„Твърдим, че това не е проблем. В IT бизнеса повишаването на МОД не би се отразило толкова негативно, колкото се преекспонира. Ако ти взимаш заплата над 4-5000 лв., МОД за теб ще се повиши от 3000 на 3400 лв. Не е съществено по-висок размерът на това, което трябва да внесеш, така че да създаде проблем във функционирането на този бизнес. Важното е, че хората ще получават повече“, уточни той и даде пример с размера на майчинството. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай