Обсъждат теслата с цената на природния газ, чакат протести

Решението на КЕВР ще стане ясно най-късно до 12 август

Обсъждат теслата с цената на природния газ, чакат протести | StandartNews.com

КЕВР ще обсъди на открито заседание днес заявената от "Булгаргаз" цена на природния газ за август.

Общественият доставчик настоява за поскъпване с 55% на газа (след това обявено като 60%), което ако бъде одобрено ще се стигне до рекорден ръст от 298 лв. за мегаватчас.

Заседанието на регулатора ще бъде съпътствано от протестна акция на "Изправи се.БГ", които ще "връчат" студени радиатори на председателя на Комисията Иван Иванов.

Още преди седмица от КЕВР обявиха, че нямат механизъм, с който съществено да повлияят върху исканото увеличение. Тогава възстановеният шеф Иван Иванов заяви: "Към момента не може да бъде променена тази цена съществено. Ние ще проверим разбира се всички документи, съпътстващи заявлението на "Булгаргаз", но нашите правомощия са в две насоки – да проверим дали заявлението е в съответствие с дългосрочния договор, в случая – единствено с Азербайджан, и дали са спазени законът, нормативната база на Република България в областта на природния газ".

Решението на комисията ще стане ясно най-късно до 12 август.

Малко преди началото на заседанието, пред сградата на регулатора от гражданската платформа "Изправи се.БГ" ще връчат студени радиатори на председателя като протест срещу предстоящото шоково поскъпване на газа. След заседанието на КЕВР за цената на природния газ, от "Изправи се.БГ" ще участват в обществените обсъждания за цените на водата в областите Ямбол и Видин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай