Общинари вбесяват руското посолство в София

До район "Изгрев" стигат сигнали на несъгласни предложението граждани

Общинари вбесяват руското посолство в София | StandartNews.com

Малко незастроено пространство пред руското посолство в София ще се обособи като алея с името "Героите на Украйна". Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет взе това решение с 8 гласа "За", 3 "Против" и един "Въздържал се", предаде БНТ.

На извънредно заседание по този въпрос общинският съветник от БСП Калоян Паргов постави въпроса дали това е най-удачното място за алея с такова име и дали не е излишна провокация.

Д-р Дамян Георгиев, кметът на район "Изгрев", където се намира руското посолство, коментира, че до районната администрация стигат сигнали на несъгласни предложението граждани.

Веселин Калановски от "Демократична България", който е един от вносителите на предложението подчерта, че актът на именуване на алеята пред Руското посолство, е човешки акт, в който не е важна площта на мястото, а самото място и че предложението за подобна алея в този момент не може да бъде направена на по-подходящо място.

С 9 гласа "За" и 3 "Против" комисията прие още една идея - градинката в близост до Руското посолство ще приеме името на руския опозиционер Борис Немцов, който беше застрелян.

От неправителствената организация "Спаси София" не са съгласни с преименуването на алея в полза на Украйна. Според тях става дума за занемарена поляна срещу руското посолство, "заедно с намиращите се през булеварда останки от изкорменото" трамвайно трасе и тротоар. Те твърдят, че би било "гавра с подвига и страданието на украинския народ кръщаването на полянка и старо трамвайно трасе".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай